Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Globalna ekonomska kriza i recesija
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Gotovo da ne postoji privredna grana kojoj teška ekonomska kriza već odavno nije zakucala na vrata, ali se barem zasad, značajnije posljedice krize na tržištu privatne sigurnosti još ne osjećaju u velikoj mjeri. Lančana reakcija izazvana recesijom u zemljama američkog kontinenta ostavit će određene posljedice i u ovoj branši, koje će, sigurno, rezultirati smanjenim obimom prometa usluga i smanjenjem investicija u segment privatne sigurnosti općenito .

Prateći utjecaj ekonomske krize na kompanije iz sektora privatne zaštite u regionu, Zapadnoj Evropi, ali i šire, stekli smo dojam da su, zapravo, domišljatost menadžmenta i oslanjanje na vlastite ljudske i materijalne resurse presudni faktori koji determiniraju s koliko će se, zapravo, uspjeha kompanija nositi s prijetnjom koja nam dolazi sa Zapada.

Globalni financijski sustav se osipa velikom brzinom. To se dešava usred višestruke krize hrane, klimatske i energetske krize, koje uveliko oslabljuju moć SAD-a, Europske Unije, i globalnih institucija kojima oni dominiraju, a posebice Međunarodni imonetarni fond, Svjetska banka i Svjetska trgovinska organizacija. Nije u pitanju samo legitimitet neolibralne paradigme, nego i sama budućnost kapitalizma kao takvog.

Kaos u globalnom financijskom sistemu je takav da su vlade sjevernih zemalja pristupile mjerama koje su progresivni pokreti zagovarali godinama, kao što je nacionalizacija banaka. Ove su mjere poduzete u svrhu kratkotrajne stabilizacije, i jednom kada oluja prođe, banke će se najvjerojatnije vratiti u privatni sektor, i zato imamo vrlo kratku priliku da se mobiliziramo da se to ne dogodi.

Sadržaj

1 UVOD
2 Izazov i prilika 4
2.1 Stanje prije globalne ekonomske krize 5
2.2 Izbijanje globalne ekonomske krize 6
2.3 Uzroci globalne ekonomske krize 6
2.4 Uticaji globalne ekonomske krize 8
2.5 Cijene nafte 8
2.6 Mjere koje će se poduzeti 9
2.7 Uticaj globalne ekonomske krize širom svijeta 10
2.8 Globalna finansijska kriza i svjetska privreda 10
2.8.1 Recesija 13
2.9 Globalna ekonomska kriza, recesija i Evropska Unija 16
3 ZAKLJUČAK 18
4 LITERATURA 19
Referentni URL