Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Etika i korporativna socijalna odgovornost - turisticki i hotelijerski menadzment -
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Stvaranje Zelenog Forda

U svoje vreme, Henry Ford je ušao u istoriju uvođenjem polise radnik-prijatelj, plaćajuću svojim zaposlenima 5$ za radni dan. Vek nakon toga i tri generacije kasnije, Bil Ford Mladji, Henrijev pra-praunuk se nada ulasku u istoriju tako što će da dokaže da veliki proizvođač automobila ne mora da žrtvuje ogroman profit kako bi pomogao očuvanju životne okoline. Ne misle svi u njegovoj kompaniji da je u pravu. Jedan od prvih Bilovih pokušaja da stavi temu o očuvanju prirode na kompanijin raspored se pojavio pre 10 godina, odmah nakon što je unapređen u direktora poslovne strategije. Ubrzo nakon poslatog izveštaja, u kome obaveštava saradnike da želi da održi sastanak na temu očuvanja prorode, posetio ga je advokat kompanije. Njegova poruka je bila da Bil ne može da održi sastanak i da namerava da kaže ljudima da ne dođu. Sastanak je ipak održan, ali sa malim brojem prisutnih-osinm advokata. Iako direktor poslovne strategije, Bil Ford je imao mali uticaj da bi pokrenuo misiju očuvanja prirode.
Kao presedavajući, Bil Ford je konačno došao u poziciju da napravi promenu. Njegova misija nije ništa manja od menjanja lica industrije. Nedavno je povukao Ford iz Koalicije Globalne Klime – grupa koja se bori protiv širenja teorija o globalnom zagrevanju. U roku od tri meseca, DajmlerKrajsler, GM, i Teksako su uradili isto. Kada je užasna eksplozija uništila veći deo stare Ford rouge fabrike, unajmio je arhitektu, poznatog po svojim dizajnima u skladu sa prirodnom sredinom, i uputio ga na rekonstrukciju fabrike. Suprotno od mišljenja koje mnogi ljudi imaju o liderima kompanija, Bil Ford veruje da kompanija čini najbolje za svoje akcionare tako što radi za dobrobit zajednice, brine se o radnicima i čuva životnu sredinu. Čak i lideri unija, kao što je predsednik UAW Local 600, potvrđuje da je Bil Ford drugačiji: « Njegova briga za ljude, za zajednicu, za okolinu – to su stvari koje jednostavno ne viđate u indusrijalcima.» Aktivista Robert Massie se slaže: « Mislim da Bil Ford ima potencijala da bude dobar lider kompanije. Smešno mi je da pričam ovako. Ralf Nader bi mi rekao, «Šta ti je (Bil Ford) sipao u kafu?»»
Naravno, nisu ga svi toliko podržali. Objašnjava Ford, « Ima ljudi koji misle da sam Boljševik, i da je sve ovo samo masovna obmana u dobrom, a jeres u lošem slučaju. Ali zaista me ne brinu. Ja sam u ovome za svoju decu i svoje unuke. Želim da naslede zaveštanje na koje će biti ponosni. Ne želim da se bilo ko izvinjava jer radi za Ford Motor Kompaniju. Želim da pogledaju i da kažu, « kakvu smo promenu napravili!»......

Sadržaj:

Uvod: Stvaranje Zelenog Forda

VAŽNOST ETIKE I KORPORATIVNE SOCIJALNE ODGOVORNOSTI

ČETIRI SILE KOJE OBLIKUJU ETIČKO PONAŠANJE
Socijalne Norme i Kultura
Zakoni i Regulacije
Globalna Nadležnost
Organizaciono Delovanje i Kultura
Individualne Perspektive

TRI PRISTUPA PRAVLJENU ETIČKIH SUDOVA
Rukovođenje Sobom
Utilitaran Pristup