Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Procesori kod mobitela nove generacije (smartphone)
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

CPU (mikroprocesor – centralizovana procesorska jedinica) je riječ koja je nastala od riječi Central Processing Unit. Mikroprocesor je elektronski sklop unutar mobitela – integrirani krug koji ostvaruje funkciju centralne jedinice. Napravljen je od minijaturnih tranzistora na jednome čipu. Prije pojave mikroprocesora centralne jedinice mobitela bile su napravljene od diskretnih integriranih krugova, tranzistora ili elektronskih cijevi.
Sastoji se od dva osnovna dijela:
Kontrolna jedinica određuje koje će operacije ALU izvršavati, nalazi informacije u memoriji koje su potrebne za te operacije i prenosi rezultate na odgovarajuća memorijska mjesta Artimetičko – logička jedinica (ALU - arithmetic and logic unit) je sklop koji vrši osnovne aritmetičke operacije (zbrajanje, oduzimanje i dr.), logičke operacije (I, ILI, NE) i usporedivanje.
Zasniva se na izreci Gordona Moorea koji je 1965. godine prognozirao da se broj tranzistora po integriranom krugu udvostručiti svakih 18 mjeseci. 1971.- napravljen je prvi procesor Intel 4004. Mogao je samo zbrajati i oduzimati. 1972, Intel isporučuje 8008 koji je bio prvi od mnogih 8 - bitnim mikroprocesorima Motorolini 8-bitni procesori su prvi procesori cija je prodajna cijena bila niza od 1.000,00$ te su postali popularni za kućna mobitela. 1976. godine grupa bivših Intelovih inženjera dizajnirala Zilog Z-80 (početni takt 2,5MHz) 1978. godine Intel izdaje prvi 16 – bitni mikroprocesor i8088 (29000 tranzistora, radni takt 5MHz) koji je prvi sadržavao pipeline tehniku procesiranja (omogućuje izvršavanje više naredbi unutar jednog takta unutarnjeg sata mikroprocesora). 1982.godine tvrtke INTEL i APX izumile su 32-bitne procesore koji su imali virtualni memorijski sustav.


Sadržaj
Referentni URL