Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Jezik i kultura Australije - diplomski
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD
Australija je jedna od najstarijih kopnenih površina sveta. To je najveće naseljeno ostrvo na zemlji i šesta zemlja po veličini u svetu. Ujedno je i jedna od najsušnijih, u kojoj se samo 6% od ukupne površine smatra prikladnim za zemljoradnju. Udaljenosti su ovde ogromne, pa su posetioci često začuđeni veličinom zemlje i koliko dugo se putuje od grada do grada. Australija se proteže duž 4000 kilometara od istočne do zapadne obale i 3700 kilometara od severa do juga. Pert je od Sidneja udaljen oko pet sati leta. Australija je ukupno približno iste površine kao Sjedinjene Države (ne uključujući Aljasku), više nego dvostruka površina Indije i 32 puta površina Ujedinjenog Kraljevstva.

Istorija prvobitnih australijskih starosedelaca, Aboridžana i Torres Strait ostrvljana, seže najmanje 40.000 a možda čak do 60.000 godina u prošlost. Ostalo australijsko stanovništvo sačinjavaju potomci doseljenika, koji su od početka naseljavanja Evropljana u Australiju 1788, stizali iz preko 200 zemalja sveta. Australija je 1945. imala oko 7.000.000 stanovnika. Od tada, u Australiju je stiglo preko 6.5 miliona useljenika, uključujući oko 675.000 izbeglica. Australija danas ima 21 milion stanovnika, od kojih je 43% ili rođeno u inostranstvu, ili im je barem jedan roditelj rođen u inostranstvu. Australijanci svih verskih i rasnih pripadnosti, i etničkog i društvenog porekla, žive u slozi i miru.

Isko useljenici u Australiju stižu iz brojnih različitih kulturalnih i verskih sredina, uspešno se nastanjuju i integrišu u šire australijsko društvo. Australija je, s druge strane, obogaćena njihovim doprinosom u društvenom, kulturnom i privrednom smislu. Važna odlika australijskog društva danas nije kulturalna raznovrsnost, nego činjenica koliko su ujedinjeni zajedničkim osećajem odanosti Australiji pre svega. Australijanci su spremni zanemariti svoje individualne razlike, jer im je zajednički interes složno živeti u miru. U okviru australijskih zakona, svi Australijanci imaju pravo da izražavaju svoju kulturu i uverenja, te slobodno učestvovati u životu australijskog naroda. Istovremeno, očekuje se da se svi pridržavaju principa i zajedničkih vrednosti na kojima se zasniva australijski način života.

Sadržaj

UVOD
1 Specifičnosti Australije 5
1.1 Uređenje Australije 5
1.2 Simboli Australije 6
1.3 Jezik 7
2 Australija u dodiru različitih kultura 9
2.1 Socio-kulturna adaptacija migranata 11
2.2 Aboridžini 14
3 Australijska književnost 16
3.1 „Biltenska škola“ 20
ZAKLJUČAK 22
LITERATURA 24
Referentni URL