Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Muški likovi u delu gospodja Dalovej
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Život i delo Virdžinije Vulf

Bila je engleska književnica i jedan od ključnih autora narativnog modernizma i osnivač feminističke književne kritike. Rođenu u uglednoj viktorijanskoj intelektualistički nastrojenoj porodici Stiven, Adelaidu Virdžiniju Stiven odgajali su uglavnom privatni učitelji. Nakon smrti oca Leslija Stivena, poznatog književnog kritičara i izdavača, seli se sa sestrom Vanesom u Blumzburi, područje srednjeg Londona koje je, tokom vremena (a najviše u međuratnom periodu) postalo okupljalište jednog sloja britanske inteligencije. Njen otac Lesli bio je odgovoran za njeno rano kućno obrazovanje. Adelaidu Virdžiniju Stiven odgajali su uglavnom privatni učitelji. Snažan uticaj, takođe, imala su i braća koja su se obrazovala na Kembridžu i velika kućna biblioteka iz klasične književnosti i engleske književnosti osamnaestog veka. Engleska književnica jedna je od ključnih autorki narativnog modernizma i osnivačica feminističke književne kritike. Virdžinija Vulf pripada onim spisateljicama XX veka koje su odigrale presudnu ulogu u oblikovanju tokova moderne književnosti, koji su stvarali intelektualnu klimu jednog vremena. Dala je lični pečat sudbini žene u atmosferi društvenog sloja kojem je pripadala. U svojim složenim delima, uspevala je da oblikuje i poveže složenu sliku sveta: važne istorijske događaje i “sitne unutrašnje treptaje svojih junakinja”.

Godine 1912. Virdžinija se udaje za izdavača, pisca i društvenog aktivistu Leonarda Vulfa. Njena puna književna karijera počinje posle udaje. Njih dvoje su živeli intenzivnim životom intelektualaca. Iz čiste zabave svojeručno su 1917. godine štampali na ručnoj mašini svoje tri priče kao izdanje štamparije Hogart. Uspeh je bio trenutan i ogroman. Posle toga su nastavili da izdaju mlade pisce koji će se listom, proslaviti, Ketrin Mensfild, T. S. Eliota, Forstera i druge, kao i neke velike ruske pisce. “Hogart pres” je danas jedna od najvećih engleskih izdavačkih kuća. Vremenom je njihov dom u Blumsberiju, čuvenom, univerzitetskom kraju Londona, postao stecište umetnika i intelektualaca između dva rata. U njihovu kuću su navraćali Forster, Liton Streči, Ond, Spender i mnogi drugi. Iako su oni bili samo skup prijatelja i sagovornika, njihov uticaj u javnosti bilo je toliko jak da su nazvani blurnsberijskom grupom. O tome je Forster napisao sledeće: “Atmosfera njenoga doma bila je puna svega što je najtaraanije i najzrelije u engleskoj kulturi i književnosti — puna čtiitavog bogatstva trideset generacija, njihovog humora, misli i sjajnog, neusiljenog života.” Uskoro objavljuje svoj prvi roman, The Voyage Out, 1915., koji nije doneo veći kreativni proboj, ali je postavio neke od njenih dominantnih tema i vidova izraza: lirski pristup zbilji i introspekciju u analizi fluktuirajućih stanja ljudske (posebno ženske) psihe. Otprilike iz toga doba datiraju prvi snažniji nervni slomovi i napadi dubokog psihičkog raskola koji su je pratili do kraja života i koji su bili i uzrok njenog samoubistva.

Sadržaj

UVOD
Život i delo Virdžinije Vulf
1 Građenje likova i kritika patrijarhalnog društva u romanu „Gospođa Dalovej“ 6
1.1 „Gospođa Dalovej“ kao moderni roman 6
1.2 Kritika društva i feministička kritika 10
2 Glavni muški likovi 16
2.1 Ričard Dalovej 16
2.2 Septimus Voren Smit 18
2.3 Piter Volš 21
ZAKLJUČAK 23
LITERATURA 25
Referentni URL