Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Boyle - Mariotteov zakon
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz fizike.

U ovom radu razmatrati ćemo i opisati Boyle – Mariotteov zakon. Te ćemo obraditi neke važnije primjere ovog prije svega zanimljivoga zakona u termodinamici.
Cilj ovoga seminarskog rada je prvenstveno edukacija a potom i prezentacija Boyle – Mariotteovog zakona koji je jedan od Zakona kombiniranih plinova.
Ovaj zakon je nazvan po irskom znanstveniku i filozofu Robertu Boyleu (1627. - 1691.). Prvi put je izdan 1662. Zakon je nastao nakon suradnje s dvojicom kolega znanstvenika amatera, Richardom Towneleyem i Henryjem Powerom, koji su ga i otkrili. Ovo pravilo se nazvalo po Boyleu jer je on pokusima dokazao i u javnost iznio pravilnu teoriju svojih kolega. Detaljnije slijedi…

Temeljne pretpostavke

Da bi smo uopće mogli govoriti o plinskim zakonima moramo prvo odrediti neke temeljne pretpostavke na koje se oni oslanjaju i dakako utvrditi za što oni doista vrijede. Iz samog je naslova jasno da se govori o plinovima/plinovitim tvarima, međutim vrijede li ovi zakoni baš za sve vrste plinova? A što je sa raznim "fizikalnim uvjetima" u kojima se plinovi mogu naći, vrijede li oni baš u svim uvjetima. Za kruta tijela poput kuglica, automobila, itd.
Sasvim je bilo jasno što promatramo aproksimirajući ih materijalnim točkama, međutim što je to što zapravo mjerimo i promatramo kod plinova i na koji način funkcioniraju ovi zakoni? Vidjet ćemo da za promatranje i proučavanje plinova trebamo potpuno novi pristup u odnosu na klasičnu fiziku. Ovo je tek malen niz pitanja na koje ćemo odgovoriti u ovom seminarskom radu, a zadatak je ovih nekoliko stranica da vam ih na jednostavan način i predstavim.
Referentni URL