Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: ANALIZA ELEMENATA TAKTIKE U TOKU FUDBALSKE UTAKMICE
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Definicija taktike

Nogomet je u taktičkom pogledu napredovao uporedo s razvojem tehnike vladanja loptom i razvojem savremenijih metoda za postizanje većeg kapaciteta rada igrača u fizičkom smislu.
Taktika je uslovljena tehničkim smislom i fizičkim sposobnostima igrača. Ova činjenica je uticala i na razvoj tehnike u pravcu najraznovrsnije izobrazbe igrača u vladanju loptom. Ništa manji uticaj imala je na podizanje kondicijskih mogućnosti nogometaša, osobito na brzinu i izdržljivost.
Taktika u najširem smislu predstavlja izbor sredstava i načina da se realizira određeni plan u procesu takmičenja. U sportu postoje najjednostavniji oblici taktike npr. trčanja u atletici, veslanje, biciklizam (ciklički sportovi); njeni složeniji oblici, kao npr. borilački sportovi, pojedinačnim sportskim igrama, i najsloženiji oblici taktike, koji se pojavljuju u momčadskim sportskim igrama.
U nogometnoj igri taktikom rješavamo osnovni cilj - postizanje pogotka (gola), ali s obzirom da i protivnik ima istu namjeru, onda pored toga postoji i obrana vlastitog gola. Razvoj nogometne igre je ustvari stalna borba obrane i napada. Razvojem tehnike i pravila igre, psihofizičkih sposobnosti igrača itd., taktika postajala je sve važniji faktor u igri. Taktika u nogometnoj igri jest uzajamno i svrsishodno delovanje pojedinca u okviru momčadi s ciljem formiranja obrane i napada, te prelaska iz obrane u napad, i obrnuto.

Priroda igre

Fudbal se igra po propisima koji se nazivaju fudbalska pravila. Igra se odvija manevrisanjem loptom, a dve ekipe od po 11 igrača trude se ubaciti loptu u protivnički gol u vremenu predviđenom za igru. Ekipa koja postigne više pogodaka na kraju utakmice je pobednik, a ako obe ekipe imaju jednak broj postignutih pogodaka , ili nijedna ekipa ne postigne gol, utakmica je nerešena (remi).
Osnovno je pravilo da nijedan igrač osim golmana ne smije namerno dotaknuti loptu rukom ili dlanom (rame je dozvoljeno). No, igrači moraju izvesti aut upravo rukom, bolje rečeno sa obe ruke, jer izvođenje auta jednom rukom znači automatsku dodelu lopte protivničkoj ekipi. Iako se igrači najviše koriste nogom za igranje loptom, dopušteno je igranje bilo kojim delom tela osim ruke.
Igrači se pokušavaju približiti protivničkom golu s loptom na razne načine: individualnom kontrolom poput driblinga, dodavanjem lopte saigraču ili udarcem prema golu kojeg protivnički golma nastoji neutralisati. Protivnička ekipa nastoji osvojiti loptu presecanjem dodavanja ili uklizavanjem prema protivniku koji ima loptu u posedu. No, uklizavanje je ograničeno; ako dođe do kontakta između igrača koji uklizava i onog koji ima loptu, dosuđuje se prekršaj , a lopta se daje ekipi čiji je igrač bio u posedu lopte.
Fudbal je najčešće živa igra. Lopta je u igri sve vrieme osim kada izađe izvan granica igrališta ili kada sudija zaustavi igru. Nakon zaustavljanja, igra se nastavlja prema pravilim a igre.
U profesionalnim ligama, na utakmici najčešće padne najviše 3 gola. Na primer, u Premijer ligi u sezoni 2006./07., prosjek golova po utakmici bio je 2.48.
U pravilima fudbala, samo golman ima određenu ulogu. Svi ostali igrači mogu igrati na bilo kojem mestu na terenu. U modernom fudbalu, postoje, osim golmana, još tri osnovne pozicije:
• napadači: čija je glavna uloga postizanje gola
• vezni igrači: čija je uloga oduzimanje lopte protivniku te upošljavanje napadača kvalitetnim loptama
• bekovi: njihova je uloga sprečavanje protivničke ekipe da postigne gol
Ove se pozicije dalje razrađuju. Ta se razrada najčešće ogleda u postavljanju igrača na određenu stranu, npr.: postoje centralni (srednji) bekovi, te levi i desni vezni igrači. Iako igrači igraju na unaprijed određenoj poziciji, oni mogu bez problema preći na neku drugu poziciju. Određivanje pozicije na kojoj će igrači igrati zove se fudbalska formacija. Formacija ujedno definše i taktiku, a određuje je trener.

Igrači, oprema i sudije

Svaka se ekipa sastoji od najviše 11 igrača (ne zamena (rezervi), od kojih jedan mora biti golman. Pravila takmičenja određuju minimalan broj igrača koji je potreban za stvaranje ekipe, što je najčešće sedam. Golman se može koristiti rukom ili dlanom te se kretati s loptom u rukama, ali samo unutar šesnaesterca ispred vlastitog gola, ne protivničkog. Iako su ostali igrači ( ne golmani) raspoređeni od trenera, nema nikakvog ograničenja što se tiče njihovih pozicija i kretanja.
Osnovna oprema koja je potrebna za nastup uključuje majicu, šorc, čarape (štucne), kopačke i adekvatne štitnike za potkolenicu. Ne smeju nositi ništa što je opasno za protivničkog igrača ili tog samog igrača. nikakav nakit, pa čak ni venčani prsten. Samo sudija smije, tj. treba nositi sat. Golmani moraju imati drukčiju opremu od suigrača, protivničkih igrača i sudaca.

Više igrača može biti zamenjeno tokom utakmice. Maksimalan broj zamena tokom međunarodne tačmičarske utakmice ili ligaške utakmice je tri, iako broj zamena može varirati u nekim drugim ligama ili prijateljskim utakmicama. Najčešći su razlozi za zamenu ozleda, umor, slaba igra i taktička promena. Prema propisima FIFA-e, zamenjen igrač ne sme više ući u igru za vreme te utakmice.

Referentni URL