Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Tehno-ekonomska analiza proizvodnje ureznika
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

U predmetnom investicionom elaboratu izvršena je tehno-ekonomska analiza ureznika Um M20, koji se koristi za rezanje unutrašnjeg navoja. Ureznik se u osnovi sastoji iz reznog dela i drške sa četvrtkom. Kako je milimetarski navoj navrtke svrstan u više klasa tolerancije srednjeg prečnika, to i ureznici moraju biti svrstani u odgovarajuće klase tolerancije. Ovde odrađeni ureznik ima M navoj. Ovu materiju tretira JUS M.B0.600.
U elaboratu je odrađena anliza proizvoda za prethodne dve godine, sadašnju ( 2006. god.) i za naredne dve godine.

Opis pilot fabrike

Fabrika reznog alata – Čačak (osnovana 1953 godina) savremeno je organizovana za proizvodnju standardnih i specijalnih alata visokog kvaliteta i širokog asortimana.
Alat je proizveden od brižljivo odabranih visokokvalitetnih alatnih čelika, tvrdog metala, pločica od tvrdog metala, keramičkih pločica i drugih super tvrdih metala.
Zahvaljujući širokom asortimanu i solidnom kvalitetu proizvodi FRA našli su primenu u svim industrijskim granama u našoj zemlji, kao i dosta zemalja širom sveta.

Proizvodni program:
1.alati za struganje od bruoreznog čelika
2.alati za bušenje i obradu rupe, zabušivači i spiralne burgije, upuštači i razvrtači
3.alati za glodanje. Glodala – vretenasta i sa rupom, ugaona, standardna i specijalna, sa ravnim i loptastim čelom, glodana, brušena itd.
4.alati za obradu unutrašnjeg navoja – ureznici i utiskivači ( ručni, mašinski, specijalni, za navrtke sa pravim i spiralnim žljebovima, za sve vrste oblika i navoja)
5.alati za obradu spoljnog navoja – nareznice ( standardne i specijalne, za sve vrste i oblike navoja), alati za valjanje spoljnog navoja, navojna glodala i navojni noževi
6.alati za ozubljenje. Modulna, ovalna i pločasta glodala za ozubljenje, za lančanike i specijalni alati za ozubljenje
7.alati sa tvrdim metalom – strugarski noževi sa lemljenim i mehaničkim pričvršćenim pločicama, burgije za metal, ukrštači i razvrtači
8.alati za kontrolu i merenje – kontrolni alati za rupe i osovine, granični navojni kontrolni čepovi i prstenovi, navojne račve itd.
9.alati za oblikovanje i obradu deformacijom – alati za prosecanje i probijanje, alati za savijanje itd.
10.pribori i uređaji – uređaji i specijalni pribori za alatne mašine, zavojna vretena sa kuglicama, nosači alata za numeričke mašine, stezne čaure i drugi pribori
11.mašine – mašine za oštrenje i podbrusivanje alata, za obeležavanje alata i pribora, za zavarivanje trenjem, specijalne mašine za obradu metala, mašine za grafičku industriju i mašine za pakovanje.

Analiza proizvoda

Opis proizvoda


Za rezanje unutrašnjeg navoja najmasovniju primenu ima ureznik. U zavisnosti od vrste materijala za obradu, mašine, veličine i vrste navoja, kao i mnogih drugih elemenata postoje različite vrste ureznika.
Ureznici, kao i svi ostli navojni alati, nose oznaku navoja i toleranciju istog koji se želi ostvariti u predmetu obrade. Obrada urezivanjem navoja izvodi se na: bušilicama, strugovima, glodalicama, raznim automatima i namenskim mašinama za rezanje navoja.
Zavisno od mašina na kojoj je u primeni, ureznik može da izvodi glavno i pomoćno kretanje ili samo pomoćno kretanje. Pomoćno kretanje ureznika može biti direktno pogonom mašine
( rezanje sa vođenjem) ili samo vođenjem ( kada ureznik sam sebe vodi po koraku).

Podela i standardi ureznika

Zavisno od namene, konstrukcije, uslova u kojima rade, načina rada i niza drugih elemenata postoji više konstuktivnih rešenja ureznika.
Osnovna podela ureznika se vrši na ureznike M navoja i ureznike G navoja.
Ureznici su uglavnom standardizovani.
Referentni URL