Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЈ У ФУНКЦИЈИ ТУРИЗМА БЕОГРАДА
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Матурски, семинарски и дипломски радови из туризма.

Смештен на ушћу Саве у Дунав, Београд је један од најстаријих градова у Европи и једна од највећих урбаних целина на Балкану.За овај град можемо рећи да представља мешавину укрштања цивилизација у коме свако може да пронађе макар мали делић свог родног града.
За Београд се често каже и да представља спој оријенталне страствености и европске господствености.
Београд можда нема елеганцију као остале европске метрополе, из разлога што је више пута рушен и подизан из пепела, али је зато један од ретких са веома богатом традиционалном културом свог народа и њеним радозналим, гостопримљивим и космополитским духом.
Да би се та култура и та јединствена традиција сачувала, Етнографски музеј у Београду улаже сав напор чувајући то богатство и репрезентујући га широј јавности.

ТУРИСТИЧКЕ АТРАКТИВНОСТИ
БЕОГРАДА


За развој туризма Београда постоји неколико веома повољних
предиспозиција. Истиче се повољан географски, саобраћајни и туристички положај.
За Београд у погледу географског положаја од највећег значаја је положај у једној од најважнијих тачака и делова Србије, Средње Европе, између Источних Алпа, Дунава и надомак егејске обале Источног Средоземља, а то је главни чвор комуникације, што нарочито доприноси развоју туризма овог града.
Београд има изванредан географски положај, на југу Панонске равнице, уз Дунав и Саву и на северу шумадијског побрђа, представљајући важну раскрсницу копнених, водених и ваздушних путева. Због свог положаја кроз историју био је на удару бројним народима: Турцима, Аустро-Угарима, Немцима.
Налази се у средишту три светска подручја: балканског, дунавског и средоземног, користећи све благодети таквог положаја, али исто тако и на раскрсници светских путева где се укрштају интереси напредних светских сила.
Када је у питању саобраћајни положај треба истаћи да је Београд комуникациона тачка у магистрали Трст- Љубљана- Загреб- Београд- Скопље- Солун.
Такође, као град на Дунаву повезан је и речним путем: на западу Дунав- Mајна- Рајна- Северно море, а на истоку Дунав- Ђердап- Црно море, тако да Београд као континентални град ужива предности као неки од приморских градова.
Туристичко-географском положају доприноси много и магистрала Београд- Подгорица- Бар, која представља најкраћу попречну везу Београда са морем.


ПРИРОДНЕ АТРАКТИВНОСТИ


Рељеф Београда одликује се великом пластичношћу, што чини да се град распростире преко многих брда. За просечну висину Београда узима се апсолутна висина од 132 м.
Најмлађе Београдско тле, на коме лежи Београд квартарне је старости. Састоји се већим делом од леса, насталог таложењем еолске прашине.
Referentni URL