Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: ANTROPOGENE TURISTICKE VREDNOSTI JERUSALIMA
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz turizma, ekonomije, menadzmenta, marketinga, finansija, elektronskog poslovanja.

Postoji jedna stara izreka, dobro poznata svakom Jevrejinu: Gde god da krenem, na putu sam za Jerusalim.

Svest o večnom životu ovog grada prati Jevrejina svakog dana u toku života. On žudi za tim da se barem jednom u svom životu nađe u Jerusalimu, gradu mira i spokojstva. Literatura ga opisuje kao sveto, od Boga izabrano mesto, a Talmud kaže: Deset mera lepote spustile su se na svet. Devet je pripalo Jerusalimu, jedna ostatku sveta.

Verovatno su zbog ovih neopisivih lepota najvažniji kopneni putevi vekovima prolazili i ukrštali se u tački koja se nalazila u ovom gradu. Čak i u današnje vreme, kada su napretkom avio-saobraćaja, oni mnogo izgubili na svom značaju, Jerusalim i dalje privlači pažnju celog sveta. NJegov geografski položaj ga je učinio savršenim mestom za odigravanje ključne uloge u kontaktima među civilizacijama. Ta činjenica se potvrđuje i danas. Naime, najveće količine naftnih rezervi, osnovnih izvora energije, eksploatišu se upravo u njegovoj neposrednoj blizini. Mnogi narodi vekovima unazad, vide svoj cilj u osvajanju jedne ovakve teritorije.

U ovom gradu se i ateista oseća kao hodočasnik. Duhovna prošlost Izraela predstavlja nasleđe polovine sveta. Iako je siromašan u prirodnim bogatstvima, oko njega se vodi jedna od najdužih borbi u naše doba. Kao mešavina starog i modernog, tradicionalnog i najsavremenijeg, ova zemlja i njen glavni grad, Jerusalim, po svemu sudeći će još mnogo godina opčinjavati svoje radoznale posetioce.

Svaki očarani posetilac Jerusalima dugo će pamtiti kako je šetajući ulicama Starog grada osetio u vazduhu miris četiri hiljade godina duge istorije, kako je istovremeno čuo tihe zvuke pesme iz sinagoge, jeku crkvenih zvona i prodoran glas koji sa minareta poziva na molitvu.Referentni URL