Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Drvno – industrijsko preduzeće - biznis plan
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Struktura ovog BIZNIS PLANA treba da omogući procijenu napretka inovativnog poslovanja. Svrha sastavljanja plana je pružanja detaljnog i sveobuhvatnog opisa projekta za koje se traži finansiranje.
U biznis planu drvno – industrijsko preduzeće „ Barbara“ – industrija za proizvodnju stilskog namještaja obrađeni su svi relevantni podaci vezani za realizaciju ovog poslovnog poduhvata. Cilj ovog biznis plana je osiguranje nedostajućih finansijskih sredstava putem kreditnih aranžmana.
S obzirom da je na tržištu BiH uviđen nedostatak preduzeća koja izrađuju stilski namještaj naša namjera je da pokrenemo vlastitu i jedinstvenu tvornicu namještaja koja bi mogla podmiriti čitav teritorij BiH a u budućnosti nadamo se i šire. U početku proizvodnje naš asortiman će se sastojati od sledećih proizvoda: stol i stolice „ Barbara“, vitrina „ Patricija“, komoda „ Lukrecija“ i kreveta sa noćnim ormarićima „ Lana“. Svi ovi proizvodi će biti dizajnirani od strane našeg velikog stručnjaka koji se može pohvaliti radom u inostrnim firmama sličnih našoj.
Za početak kao što smo i rekli baziraćemo se samo na tržište BiH što znači da nećemo ostvarivati pun proizvodni kapacitet iako imamo potencijal da opskrbljujemo i susjedne države.
Za naš projekat su pokazali zainteresovanje i strani ulagači koji će investirati dio novčanih sredstava. Iako su za izvedbu ovog projekta potrebna velika finansijska sredstva nećemo se kolebati oko kreditnih zaduženja.
Moramo priznati da nismo jedina firma u ovoj oblasti ali se nadamo da ćemo kvalitetnim proizvodima i pristupačnim cijenama osvojiti tržište BiH i šire.

VIZIJA I MISIJA

Vizija je postati konkurentan proizvođač stilskog namještaja za potrebe tržišta BiH uz nastojanje proširenja poslovanja sa susjednim državama. U ovm trenutku baziraćemo se samo na domaće tržište ali ćemo istovremeno graditi stabilne odnose sa inostranim kupcima i potencijalnim ulagačima. Drvno – industrijsko preduzeće za proizvodnju stilskog namještaja „ Barbara“ želi i nastojaće da ostvari harmonične odnose i sa svim interesnim grupama: društvenom zajednicom – kojoj će blagovremeno izmirivati sve vidove poreza i doprinosa te se pridržavati svih zakonskih regulativa, zaposlenima – stvarajući pretpostavke da budu zadovoljni radeći u našoj firmi, vladom – redovno izmirujući porezne obaveze i poštujući ostalu relevantnu zakonodavnu regulativu za ovu vrstu biznisa.

Poslovno – strategijsko planiranje

Naše snage su:
1. preduzetnička vizija i menadžerske sposobnosti nosioca biznisa
2. najsavremenija oprema
3. lokacija i infrastruktura objekta

Slabosti su:
1. još neizgrađeni poslovni odnosi sa kupcima
2. nedovoljna finansijska snaga.
3. Poslovna strategija

Poslovna strategija je utvrđena i tačno definisana tj. što je više moguće iskoristiti šanse i prilike koje se ukažu ne zanemarujući opasnosti niti bilo koje druge vidove vanjskih prijetnji koje mogu naškoditi radu preduzeća.
Kupci, ciljna kategorija kupaca su svi stanovnici Bosne i Hercegovine koji imaju potrebu za kupovinom ovakvog vida proizvoda. U krugu našeg preduzeća postojaće prodajni salon da bi potencijalni kupci mogli da vide naš prodajni asortiman i na osnovu njega naručivati određene količine robe.
Ovo je bio kratak prikaz prodajnog asortimana za ovu godinu ali već sa sledećom godinom nastojaćemo da proširimo naš prodajni asortiman i da povećamo obim proizvodnje odnosno prodaje za 5 % za drugu godinu poslovanja zatim 10 % za treću godinu itd.

Poslovni proces

U ovom dijelu biznis plana kratko ćemo se osvrnuti na sledeće tehničko – tehnološke aspekte poslovnog procesa:
- opis tehnološkog procesa
- ulaganje u objekte i opremu
- normativi utrošaka

Opis tehnološkog procesa

Tehnološki proces će biti vođen pomoću računara sa definisanim fazama proizvodnog procesa. U samom proizvodnom procesu mogu se prepoznati sledeće tehnološke faze: 1. osiguranje svih potrebnih inputa, 2.neposredni proizvodni proces koji se odvija u više faza i koji je ujedno i najsloženiji proces proizvodnje, 3. pakovanje završenih proizvoda i 4. otpremanje proizvoda do kupaca.
Sam proces proizvodnje ranije navedenih prozvoda odvija se u više operacija i to:
1.nabavka sirovine (drvo, ljepilo, lakovi i farbe i ostali repromaterijali i potrošni elementi),
2.gruba obrada drveta,
3.fina obrada drveta,
Referentni URL