Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Sigurnost u drumskom saobraćaju
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Aktivna sigurnost

[Slika: 81975758.jpg]
Sve ono što može spriječiti nesreće pripada aktivnoj sigurnosti. U najvažnija sigurnosna obilježja ubrajaju se:
-Stabilnost u vožnji: Ona je rezultat oblikovanja podvozja glede opružja i stabilnosti u zavojima. Tomu se pridružuju preciznost u upravljanju, snaga kočenja, stabilnost pri kočenju.
-Sigurnost uslova: Ona opisuje opterećenje putnika vibracijama vozila, zvukovima podvozja i motora kao i klimatskim uticajima. Svi važni faktori bi trebali biti što je moguće manji, da bi se smanjila opterećenja za vozača.
-Sigurnost zapažanja: Ona se poboljšava odgovarajuće dobrom izradom sistema osvjetljenja na vozilu te preglednošću (okolna preglednost, dobra vidljivost unazad sa što je moguće manjim mrtvim uglom).
-Sigurnost rukovanja: Ona se kod svih postiže logično pravilnim rasporedom svih komandnih poluga i prekidača npr. Za osvjetljenje, brisače za stakla, klimatizaciju ili radio. Sa mjesta vozača elementi moraju biti dobro i što je moguće optimalnije dostupni. Visok stepen aktivne sigurnosti sprječava opasne situacije, bilo da one izvana nepredvidljivo djeluju na vozača ili ih i on sam uzrokuje, eventualno nepažnjom.
Danas mnoga obilježja udobnosti takođe služe aktivnoj sigurnosti, kao npr. Senzor za kišu. On rasterećuje vozača i time nudi najbolju udobnost. Istvremeno on stalno obezbjeđuje dobru vidljivost i time pridonosi aktivnoj sigurnosti. Jedan drugi primjer je automatski klima uređaj. Ugodnim temperiranjem kabine vozila on s jedne strane poboljšava ugodu boravka u vozilu. S druge strane on sprječava popuštanje koncentracije. Testovi su pokazali da se na temperaturi od 27 °C u vozilu previdi šest posto više optičkih i akustičnih signala nego na 21 °C.Sistemi aktivne sigurnosti zajedno sa elementima pasivne sigurnosti pridonose optimalnoj zaštiti svih putnika u vozilu.


Pasivna sigurnost

[Slika: 86254206.jpg]
Pod pasivnom sigurnošću se podrazumijevaju sve konstruktivne mjere koje služe zaštiti putnika u vozilu od ozljeđivanja odnosno smanjenju opasnosti od ozljeđivanja. Pojam se posebno odnosi na ponašanje u slučaju sudara (crash-testovi), a osim samozaštite uzima u obzir I zaštitu drugih učesnika u saobraćaju (partnerska zaštita). U najvažnija pasivna sigurnosna obilježja današnjih vozila pored sistema sigurnosnih pojaseva spadaju zračni jastuci, putnička kabina “kruta na deformacije” te deformacijske zone u prednjem I zadnjem dijelu vozila. Te zone obezbjeđuju znatno umanjenje energije sudara, što u znatnoj mjeri štiti putnike. Zajedno s elementima aktivne sigurnosti nude odličnu zaštitu u području cijelog vozila.


SISTEMI AKTIVNE SIGURNOSTI

Aktivni nasloni za glavu


[Slika: 82015094.jpg]
Aktivni nasloni za glavu su djelotvorni isključivo pri sudaru straga. Pri udaru straga se gornji dio tijela inercijom utiskuje u sjedalo vozila. Preko ploče smještene u visini leđa i preklopne poluge se taj pokret koristi da bi se naslon za glavu automatski doveo prema naprijed i time smanjio razmak između glave i naslona. Na taj način se sprječava preveliko rastezanje vratne kralježnice i smanjuje se rizik od ozljeđivanja. Budući da je sustav reverzibilan, nakon njegova aktiviranja nema dodatnih troškova popravka.

Aktivni sistem za zastitu od prevrtanja

Kabrioleti iza zadnjih naslona za glavu raspolažu aktivnim sistemom za zaštitu pri prevrtanju. On se pri prevrtanju vozila brine za dodatnu sigurnost putnika.Sistem za zaštitu pri prevrtanju se sastoji iz dvije zasebne kasete pričvršćene iza zadnjih sjedala, svaka na šest tačaka između dvostruko izvedenog zadnjeg zida prtljažnika. Zahvaljujući efikasnoj profilnoj konstrukciji i čvrstom vijčanom spoju, zaštita pri prevrtanju može preuzeti znatno veće sile nego dosad poznati sistemi.Kao i senzori sudara, koji izračunavaju opasnost mogućeg prevrtanja ili udara (prednjeg, zadnjeg i bočnog), zaštitni sistem se aktivira preko procesora zračnih jastuka.Sistem deblokiranja osigurava da se zaštitni profili u roku od 0,25 sekundi izbace maksimalno 265 milimetara u visinu. U svojem krajnjem položaju se profili blokiraju i zajedno sa ekstremno krutim okvirom vjetrobranskog stakla osiguravaju sva četiri sjedeća mjesta. Ako je platneni krov zatvoren, sistem zaštite pri prevrtanju opružnim djelovanjem udara u krov. Ako ne dođe do prevrtanja mostovi se ponovno rukom mogu uvući u kasete. Na taj način se izbjegavaju mogući troškovi za popravak..


Aktivno vraćanje u početni položaj

Aktivno vraćanje u početni položaj je komforna i sigurnosna funkcija elektromehaničkog servoupravljača. Osjećaj za sredinu i na njemu temeljen zakretni moment daju dosad neprisutnu preciznost. Aktivno vraćanje u početni položaj poboljšava komfor upravljanja i osjećaj sigurnosti, jer se mora poduzeti manje korekcija upravljanja.


Elektrohidraulični servo uptavljač

Elektrohidraulični servoupravljač predstavlja proširenje poznatog hidrauličnog servoupravljača. Glavna razlika se sastoji u pogonu hidraulične pumpe, koja daje pritisak nužan za potporu sili upravljanja. Kod elektrohidrauličnog servoupravljača jedan elektromotor pogoni pumpu, koja se navodi odgovarajuće potrebnoj potpori sili upravljanja.
Kod vrlo malih brzina ili u stajanju količina potiskivanja hidraulične pumpe se povećava u svrhu bolje potpore sili upravljanja. Kod većih brzina se broj okretaja spušta, budući da potpora nije neophodna.Prednosti elektrohidrauličnog servoupravljača leže u poboljšanju komfora zbog upravljanja lakog u ranžirnim manevrima, a pouzdanog na velikim brzinama, ali i u uštedi goriva, jer se energija troši skladno potrebama.

Elektromehanički servo upravljač

Elektromehanički servoupravljač je električni upravljač regulisan zavisno od brzinr, koji radi samo onda kad je to vozaču potrebno. On dolazi skroz bez hidrauličnih komponenti. Prednost u odnosu na hidraulični servoupravljač je u tome da vozila opremljena njime troše manje goriva, a nude nove komfort i sigurnosne funkcije. Aktivno vraćanje upravljača u središnji položaj poboljšava osjećaj sredine, a kompenzacija bočnog vjetra rasterećuje vozača kad je asvalt s jedne strane nagnut ili kad konstantno duva bočni vjetar. Za jedinstven osjećaj upravljanja brine i individualno prilagođavanje potpore sili upravljanja dotičnom motoru i opremi. Te dodatne funkcije omogućene su povezivanjem procesora u CAN-sabirnicu podataka.

Servoupravljanje zavisno od brzine

Regulacija servoupravljača zavisno od brzine povećava praktičnost i komfor, te na taj način služi sigurnosti. Na manjim brzinama - kao npr. prilikom manevriranja - servopodrška je najveća. Vozilom se na taj način vrlo lako upravlja. Na većim brzinama se servopodrška uz pomoć elektronike sve više i više smanjuje. Tako vozač pri visokom tempu može upravljati vozilom još točnije i ciljanije nego s normalnim servoupravljačem.

Referentni URL