Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: EGIPATSKA ARHITEKTURA
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
KEOPSOVA PIRAMIDA


Piramide su se najčešće gradile u Sahari i Gizi. Giza se nalazi na zapadnoj obali Nila. Tamo su podizane piramide IV dinastije, među kojima je i Keopsova, podignuta oko 2570. godine pre nove ere. Ona je udaljena od grada Memfisa 20- tak kilometara. O nastanku ove piramide malo se zna. Najdetaljniji podaci potiču od Herodota, oca istorije. On je proputovao kroz Egipat oko 450. godine pre nove ere i tom prilikom su mu sveštenici pričali pojedinosti o izgradnji.

[Slika: 83098821.jpg]

Najpre se postavljao drum i po njemu se dovlačilo kamenje sa Libijskih planina na reku Nil. Samo ovi radovi su trajali 10 godina. Za to vreme postavljeni su temelji odajama u koje je trebalo smestiti sarkofag. Zatim se prešlo izgradnji piramide koja je trajala 20 godina. Gradilo je stanovništvo iz celog Egipta. Na građevini je uvek radilo 100 000 ljudi i to samo po tri meseca u toku godine, verovatno radi poplava Nila zbog kojih se nisu obavljali ni poljski radovi.

Keopsova piramida imala je uz osnovicu dugu 233 metara impozantnu visinu od gotovo 147 metara. Obim je bio dugačak 1 kilometar. Ta ogromna građevina sastoji se od preko 2 miliona krečnjačkih blokova, oko metar dugih bridova i prosečne težine od 2,5 tone. Kameni blokovi su se transportovali uz pomoć rampi, suljarica, poluga i kotrljarki, što je olakšavalo gradnju.

S vrha danas smanjene i samo 137 metara visoke Keopsove piramide vidi se isto tako visoka (nekada 143,5 metara) Kefrenova piramida, inače Keopsovog sina. Kefrenova piramida leži tačno na produžetku dijagonale Keopsove, okrenute prema jugozapadu. Na vrhu su sačuvani ostaci nekadašnje oplate. Na istočnoj strani Keopsove piramide nalaze se ruševine kultnog hrama, a na severnoj bio je ulaz i ujedno izlaz večnih zvezda severnog neba. Preko jugoistočnog brida se s Keopsove piramide vide četvrtaste grobnice velikodostojnika koji leže do nogu svoga gospodara i to u mastabama koji im je on dao podići. Prelaz do tog groblja čine tri manje piramide za kraljice. Na podnožju piramide raspoznaje se jedna od udubina u steni, gde su bili položeni kraljevi brodovi rastavljeni u delove. Na gornjem (istočnom) rubu pustinja naglo prelazi u zonu plodne zemlje uz obalu Nila. Na istom rubu kompleksa piramida u Gizi, kraj puta prema Kefrenovoj, nalazi se divovska sfinga visine 20 i dužine 74 metra.

Neki su kasnije Keopsa smatrali okrutnim despotom koji je iz ličnih motiva prisilio narod da mu kuluči. Ali, možda su radnici koji put pomislili da su služeći svom kralju koji je postao bog i sam ostvario delić vlastite težnje za besmrtnošću, i oni uspeli u tome, jer Egipćani su po milosti kralja živeli u ovom svetu, pa su to očekivali i na onom drugom. Zato su Egipćani i gradili takve grobnice koje će im doneti mir i spokoj i koje su napravljene da večno traju.


Referentni URL