Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Hamletove (Shakespeareove) riječi o umjetnosti glume - hr
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Hamletove riječi o glumi ne samo da pokazuju Shakespeareove stavove o kazališnim prilikama ttoga vremena, već je gluma motiv koji mu pokaže da dublje obradi i neka „vječna pitanja“. Ta pitanja su ne samo čvrsto uklopljena u motivaciju, već izgleda kao da imaju i neku vlastitu radnju i rasplet - moglo bi se čak ići tako daleko pa tvrditi da je osnovna radnja Hamleta poslužila samo kao kostur, kao skela za sve egzistencijalne nedoumice, antinomije i aporije, koje je Shakespeare uspio na nju majstorski da nadoveže. Da bismo razjasnili tko je Hamlet najprije ćemo se zapitati kakav je Hamlet uopće, šta karakterizira njegov lik. U petom činu saznajemo da je rođen na dan pobjede starog Hamleta nad starim Fortinbrasom, dakle u onom trenutku koji možda više od svih ostalih simbolizira ustoličenje moćne figure oca-kralja, oca kao apstraktnog uzora, kojeg će mladi Hamlet opsesivno, i bezuspješno, nastojati inkarnira. Ta psihološka funkcija oca posrednu je već njegovim imenom: on je Hamlet kakav treba biti, moralni i karakterni ideal, uzor i izvor poretka; mladi Hamlet će dobar dio svojih snaga potrošiti da bi modelirao svoje 'ja' prema ovom kalupu 'nad-ja ', međutim, njegovo' ja 'će isto toliko snage utrošiti da bi se oduprlo tom preobražaju.

Umjeće prijetvornosti

Hamlet na početku želi doznati je li duh govorio istinu, kada je njegovog strica optužio za umorstvo, a majku za brakolomstvo. Na koncu, Hamletu se, razumljivo, lik duha od samog početka činio “zagonetan”. Jedini je način na koji se ta zagonetnost može riješiti postići izvjesnost o optužbama što ih je duh izrekao na račun njegova strica i majke: ...

Sadržaj :

UVOD 3
1 Umjeće prijetvornosti 3
2 Hamlet kao glumac i gledatelj 4
ZAKLJUČAK – Hamletovo kazališno znanje 6
LITERATURA 7

Referentni URL