Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Primjer dobrog i lošeg upravljanja u preduzeću koje se bavi uslužnom djelatnošću
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


U moderno organiziranoj banci interni revizori mogu imati ključnu ulogu pri otkrivanju i sprječavanju nezakonitih radnji. Iako je u suvremenom poimanju interne revizije više naglašena njihova uloga u procjenjivanju efikasnosti poslovanja na razini svih funkcija, još uvijek se menadžment oslanja na njihovu pomoć i sposobnost pri otkrivanju i procjenjivanju mogućih nezakonitih radnji, odnosno prijevara.
U okruženju koje se neprestano mijenja, banke su izložene velikom broju rizika. Procjena rizika i upravljanje rizicima postali su sastavni dio poslovnih aktivnosti na svim organizacijskim razinama banke. Upravljanje rizicima nije nešto što banka može zanemariti ili tretirati kao ekskluzivan ili zaseban proces. Izvještaji udruženja ovlaštenih ispitivača prijevare za 2004. godinu informiraju javnost da je oko 6 posto prihoda izgubljeno zbog "profesionalne prijevare" i zlouporabe. Prevaranti su pokazali da su sposobni razviti nove tehnike i tehnologije da bi prevladali nove kontrole i tehnološke zaštite stvarajući "utrku u naoružanju" između njih i žrtava. Vjeruje se da broj prijevara raste po veličini i učestalosti, ali brojne otkrivene prijevare rješavaju se u tišini. Nemoguće je znati koliko je počinitelja uhvaćeno, niti da li postoje savršene prijevare ili se sve prevare otkriju.
Budući da prevara predstavlja rizik vrlo značajnih gubitaka, važno je razumjeti motive takve aktivnosti, mogućnosti otkrivanja prijevare, sredstva za smanjenje rizika prijevare i ulogu različitih funkcija u otkrivanju i sprječavanju prijevare, uključujući i ulogu interne revizije. Rukovodstvo i odjel interne revizije imaju različite uloge u odnosu na otkrivanje prijevare. Redovan posao odjela interne revizije je omogućiti nezavisnu procjenu, ispitivanja i ocjenu aktivnosti banke. Cilj interne revizije pri otkrivanju prijevare je pomoći rukovodstvu banke da učinkovito ispune svoje odgovornosti putem informacija, analiza, procjena, preporuka i savjeta koje se tiču aktivnosti koje oni reviziraju...

SADRŽAJ:


1. UVOD 3
2. INTERNA KONTROLA PLATNOG PROMETA BANAKA 4
2.1. Primjer dobrog upravljanja bankom Narodna Banka Srbije 4
2.2. Primjer lošeg upravljanja bankom 5
3. ZAKLJUČAK 7
4. LITERATURA 8

Referentni URL