Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Prikaz poznate vile ili objekta 20.veka
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


U skladu sa temom u ovom radu će biti reči o projektu Kuće na vodopadu (Falling Water) slavnog arhitekte Frenk Lojd Rajta (Frank Lloyd Wright) kroz funkcionalnu i prostornu analizu objekta i osvrtom na činjenične podatke o životu i stvaralaštvu Rajta, kao i karakteristikama stilskog pravca/pokreta u kome je stvarao i njegovim osobenostima u tom domenu.

Arhitektura Sjedinjenih Američkih Država na prelazu izmedu dva veka bila je, u najboljem slučaju, zbirka eklektičnih stilova, bez ikakvih odnosa prema idealu nacije u kojoj je građena ili osećaja za njega. To je bila epoha koja je arhitekturu posmatrala kao primenu mode i stilova, nezavisnih od konstrukcije ili tehnika građenja. Ali to je takođe bilo i vreme u kome je celokupna građevinska industrija prolazila kroz revolucionarne promene. Pojavljivali su se novi materijali, a istovremeno su razvijane i nove metode za primenu prethodnih. Ali arhitektura koja je projektovana pokazivala je malo ili nimalo od ovih novih metoda i materijala.

Frenk Lojd Rajt je bio preplavljen uticajima iz književnosti, poezije, filozofije i muzike, ali je takođe bio veoma zainteresovan za industrijsku revoluciju. Ovo je trebalo da proizvede u njemu nepopravljiv konflikt ideala i etike, ali to se nije desilo. Zapravo, baš ova kombinacija učinila ga je čovekom kakav je bio i arhitektom kakav je postao. Industrijska revolucija obezbedila mu je alate potrebne za izgradnju objekata koje je njegova plodna mašta stvarala, a transcendentalno nasleđe dalo mu je osnovu za trajan osećaj prema humanim vrednostima. Ovde se javlja upečatljiv paradoks: industrijski alati i metode, humane vrednosti i duboka Ijubav prema prirodi. Svi ovi elementi bili su presudni za njegov rad; nije mogao zamisliti postojanje jednih bez drugih....

S A D R Ž A J


UVOD 2
1 FRANK LLOYD WRIGHT 3
1.1 Arhitektonsko stvaralaštvo i važniji biografski podaci 4
1.2 Karakteristike stilskog pravca/pokreta 5
2 FALLING WATER HOUSE 6
2.1 Dominacija konteksta u formalno-prostornom odnosu 6
2.2 Funkcionalna analiza 7
2.3 Osobenosti geometrije i prostorne organizacije kuće – Razgradnja “kutije” za življenje 9
2.4 Kompozicione karakteristike 10
2.5 Konstrukcija i materijalizacija objekta 11
ZAKLJUČAK 13
BIBLIOGRAFIJA 14

Referentni URL