Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Politička transformacija Rusije od Staljina
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


UVOD - Staljinizam


Sredinom 1920-ih boljševičko vodstvo, nezadovoljno svojim nedostatnim rezultatima Nove ekonomske politike, pokušava naći rješenje kako učvrstiti socijalizam u državi. Iako bez osobite uloge u pripremi Oktobarske revolucije, Staljin je ušao u sovjetsku vladu kao komesar za neruske narodnosti te postao član Politbiroa Komunističke partije 1917. godine. Zajedno s Jakovom Sverdlovim i Lavom Trockim pomogao je Lenjinu riješiti sva goruća pitanja u teškim vremenima građanskog rata. Godine 1922. postao je generalni sekretar Komunističke partije, a nakon Lenjinove smrti Staljin je sa Zinovjevim i Kamenevim počeo voditi državnu politiku. S tim privremenim saveznicima Staljin je napao Lava Trockog, kandidata s najviše šansi da naslijedi Lenjina. Kada je uklonio Trockoga, Staljin je promijenio svoj političko-ekonomski smjer. U jednoj od mnogobrojnih debata koje su nastojale transformirati sovjetsko društvo, Staljin iz početka podržava stranu svojih stranačkih drugova Nikolaja Buharina i Alekseja Rikova nastojeći poraziti svoje oponente. Kasnije Staljin prihvaća poziv svojih oponenata za ubrzanom industrijalizacijom države.

Staljinov razlog za ciljane čistke u tridesetim godinama stvoren je već na partijskom kongresu koji je održan u siječnju 1934. godine. Tijekom tadašnjeg glasovanja o kandidatima za Centralni komitet, Staljin je dobio najviše kritika i vrlo malu potporu. Osoba koja na tom zasjedanju tajnim glasovanjem dobiva najmanje kritike jest Sergej Kirov koji na taj način postaje konkurent za vlast. Smrt popularnog Kirova u atentatu 1. prosinca 1934. dovodi do masovnog terora u kojem je stradalo više milijuna ljudi. Glavna administrativna zgrada radničkog logora ili zatočeništvo poznato kao Gulag, od 1929. dočekali su milijuni ljudi. Osim političkih zatvorenika, tamo su bili zatvoreni i prijestupnici ostalih zakona. Sovjetskim Savezom zavladala je nemilosrdna borba protiv Staljinovih neistomišljenika, Gulag je bio često mjesto njihove deportacije...

Sadržaj :

UVOD - Staljinizam 3
1 Destaljinizacija – Hruščov 4
2 Reforme Mihaila Gorbačova i kraj Sovjetskog Saveza 6
2.1 Vanjska politika i kraj Hladnog rata 7
3 Vladimir Putin – Ruski nacionalni identitet posle hladnog rata i „preporod Rusije“ 9
ZAKLJUČAK – položaj Rusije danas 12
LITERATURA 14

Referentni URL