Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Marija Karađorđević (supruga kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića)
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Karađorđevići su bili srpska i jugoslovenska vladarska porodica čiji je rodonačelnik vožd Karađorđe Petrović. Na vlasti su bili 1804-1813., 1842-1858. i 1903-1945., kada je Jugoslavija postala republika.

Osnivač i rodonačelnik dinastije Karađorđevića je vožd Karađorđe koji je podigao Prvi srpski ustanak 1804. godine. Po propasti Prvog srpskog ustanka 1813. godine Karađorđe se povukao iz Srbije.
Onda je 1815. izbio Drugi srpski ustanak pod vođstvom Miloša Obrenovića i uspostavila se dinastija Obrenovića na vlasti u Srbiji. Zaslugom ustavobranitelja na vlast u Srbiji je 1842. došao Karađorđev sin Aleksandar koji je bio na vlasti do 1858. godine kada je na Svetoandrejskoj skupštini ponovo vraćen na vlast knez Miloš Obrenović.

Posle majskog prevrata 1903. godine prestala je da postoji dinastija Obrenovića i na vlast je pozvan Aleksandrov sin, Karađorđev unuk Petar. Kraljevina je zvanično ukinuta 1945. godine, a kraljevska porodica je bila u egzilu. Sin kralja Petra II, prestolonaslednik Aleksandar, došao je sa suprugom 2001. godine u Srbiju i žive u dvoru na Dedinju. Mauzolej Karađorđevića je na Oplencu kod Topole.
Predmet ovog rada biće jedna od kraljica iz porodice Karađorđević. Reč je o kraljici Mariji Karađorđević, ženi kralja Aleksandra Karađorđevića koji je ubijen u Marseju. Cilj rada jeste da prikaže i objasni sledeće događaje iz života ove kraljice:

- detinjstvo,
- veridbu i venčanje,
- život kraljice Marije na dvoru,
- posetu kralja Aleksandra Francuskoj i posledice tog putovanja kao i život kraljice Marije nakon atentata pa do smrti uz kratak osvrt na mišljenje o ovom liku. . .

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Marija Karađorđević 4
1.1 Detinjstvo 4
1.2 Veridba i venčanje 6
1.3 Život kraljice Marije na dvoru 10
1.4 Poseta kralja Francuskoj i posledice tog putovanja 13
1.5 Život kraljice Marije posle atentata pa do smrti 16
1.6 Mišljenje o liku Marije Karađorđević 19
ZAKLJUČAK 20
LITERATURA 21

Referentni URL