Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Istok u djelima Hermana Hesea
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
SADRŽAJ

1. Uvod ................................................................................................................................... 3
2. O djelu "Sidarta" .............................................................................................................. 4
2.1. Kratak sadržaj
2.2. Glavni likovi
3. Istok u djelu Hermana Hesea ........................................................................................... 7

4. Zaključak ........................................................................................................................ 14

5. Književno stvaralaštvo Hermana Hesea ........................................................................ 16
5.1. Biografija
5.2. Bibliografija

6. Galerija slika .................................................................................................................. 20

7. Najljepši citati .................................................................................................................22

8. Literatura ...................................................................................................................... 23

1. UVOD

Osnova Heseovog duhovnog postojanja su tri kulturna kruga: zapadno-hrišćanski, indijski (južno-azijski) i kineski (istočno-azijski). Prisustvo istočnog antropološkog elementa u Heseovom književnom djelu je više nego očito.

Mnogo indijskog Herman Hese je primio u djetinjstvu i mladosti. Sam Hese kaže da je njegov dom bio mjesto gdje se proučavala indijska filozofija, tu se znalo za Budu i Lao Cea. Veliki uticaj na dječaka Hesea imao je i djed Gundert “kome nisu pripadale samo figure indijskih božanstava već je i sam bio mag, čarobnjak, mudrac...”. Proučavajući indijsku filozofiju Hese je stekao i sposobnost meditativnog mišljenja. Poznato je da je Hese nekoliko puta putovao u Indiju i na taj način došao u dodir sa samim izvorom ove filozofije. Glavna Heseova proučavanja su bili Budini govori i Bhagavad Gita” . Hese je tražio eksplicitno formulisano učenje o čovjekovoj duši i našao ga je kod Indijaca. Svoje viđenje ljudske duše Hese je predstavio kroz nekoliko svojih djela: “Demijan”, “Sidarta, “Stepski vuk”, “Igra staklenih perli”.

Indija je bila prvi Heseov dodir sa Dalekim Istokom. Ali u Sidarti, Heseovom junaku izrazitog indijskog duha mogu se uočiti i izvjesne “kineske” crte. U kasnijim godinama Hese se kroz kineski vid indijskog budizma, zen-budizma, ponovo vraća indijskoj filozofiji.

Povezujući osnovne odrednice istočnjačkih filozofija (naročito hinduizma i budizma) sa tematikom “Sidarte” rad će pokazati da je temeljna poruka Sidarte u osnovi i temeljna odrednica hinduizma i budizma. Zadatak ovog rada je da pokaže da je Hese poruke istočnjačke filozofije ugradio u svoje književno stvaralaštvo, a posebno u “Sidartu”, ali i u svoj život i svoju vjeru. I sam pisac kaže: “Svoju veroispovest ja sam izložio ne samo u povremenim člancima, nego sam takođe, pre nešto više od deset godina, pokušao da svoju veru napišem u jednoj knjizi. Knjiga se zove “Sidharta”, a njenu versku sadržinu često su ispitivali i diskutovali indijski studenti i japanski sveštenici, ali ne i njihove hrišćanske kolege. To što moja vera u toj knjizi nosi indijsko ime i ima indijsko lice nije nikakav slučaj”

2. O DJELU SIDARTA

2.1. Kratak sadržaj djela

Sidarta, prelijepi sin brahmana , nezadovoljan je duhovnom ispunjenošću koju mu pruža tradicionalna vjera. On kreće na put traganja za krajnjom istinom i konačnim prosvjetljenjem.
Na tom putu traženja doživljava metamorfoze, da bi na kraju prihvatio mit o univerzalnosti prirode-majke kao apsolutno rješenje svih nemirnih životnih lomova i kataklizmi. Sidartina metamorfoza ima više stadija.

Na početku romana on je lijepi i narcisoidni govornik ponosan na svoju riječ i svoje znanje. Okružen ljubavlju bogate porodice, Sidarta se predaje učenju, čitanju knjiga i raspravljanju. Vremenom u Sidarti se rađa sumnja i potreba da se pronađe ono jedino” i “najvažnije”. On napušta dom i postaje isposnik i lutalica. Ali to nije ono što je Sidarta tražio.
Referentni URL