Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Nokia 7510 Supernova - cvrsta elegancija
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
[Slika: v134525p0.jpg]

Treći preklopnik s mehanizmom za automatsko otvaranje (posle 6131 i 6600 Fold) priključen je Supernova porodici zbog stilizovanog dizajna i podrške za izmenjive Xpress-on maskice, mada po kvalitetu izrade, raspoloživim funkcijama i sveukupnog utisku, mirne duše može da se 'ugnezdi' u seriju 6xxx.

Osim minijaturizacije, Nokia 7510 Supernova baš i ne poštuje savremene dizajnerske tendencije. S druge strane, iako je poprilično "bucmast" i iznenađujuće masivan, aparat lepo leži u ruci zahvaljujući vitkom profilu, dobro raspoređenoj težini i udobnoj tastaturi. Povoljnom utisku doprinosi i mehanizam za automatsko otvaranje, koji je, doduše, nezgodno smešten na samom preklopnom mehanizmu, a uz to je omalen i potpuno utisnut u osovinu, što će korisnicima s krupnim prstima otežati korišćenje.

Trećina prednje, odnosno četvrtina zadnje strane telefona, kao i kompletan "kostur" izrađeni su od nerđajućeg čelika, što objašnjava masu od blizu 125 grama (metalnu konstrukciju inače retko viđamo kod preklopnih modela). Ostatak spoljašnjosti prekrivaju izmenjive maskice koje se nešto teže montiraju, ali drastično menjaju "toaletu" telefona, koji se tako može jednostavno uklopiti s garderobom (jasno je da su pripadnice lepšeg pola prevashodni kupci Supernova telefona).

Na prednjoj strani nalazi se otvor sočiva kamere i LED indikator koji signalizira propuštene pozive i poruke, s leve strane je mini USB port, dok su desno tasteri za regulaciju jačine zvuka. Tastatura je elegantno dizajnirana, prostrana je i udobna i u celosti presvučena slojem sjajne srebrne plastike koja doprinosi metalnom "ukusu" telefona; upravljački taster je prostran i precizan, što se može reći i za funkcijske tastere u njegovoj neposrednoj blizini.

[Slika: v134525p1.jpg]

Ekran je oivičen srebrnim okvirom i zaštićen slojem čvrste providne plastike. Što se kvaliteta tiče, svrstava se u standardne Nokijine TFT displeje kakve viđamo kod većine aktuelnih Series 40 i S60 modela. Spoljašnji ekran potpuno je skriven ispod prednje maskice, a pojavljuje se pritiskom na bočne tastere i pri dolaznom pozivu ili poruci (ne može se probuditi "kuckanjem", kao što je slučaj kod modela 6600 Fold).

Meniji su u standardnom S40 fazonu, a ikonice su stilizovane slično onima kod novih Symbian aparata (šesta revizija S40 korisničkog okruženja); interfejs je brz, a raspoložive funkcije odgovaraju profilu srednje klase mobilnih aparata. 7510 Supernova, pored standardnih opcija, nudi Bluetooth 2.0 i USB 2.0 povezivanje, kao i novi tip baterije (BL-5BT), koja iz 870 mAh izvlači dobrih tri do četiri dana bez dopunjavanja.

U celini, performanse telefona su odlične - iako se radi o prvom medelu zasnovanom na šestoj reviziji S40 okruženja sve teče glatko i bez bagova (pozdravljamo integraciju Opera Mini, Yahoo! Go i Flickr aplikacija). Interna memorija od 27 MB proširuje se microSD karticama koje se umeću u prorez s desne strane telefona, bez potrebe za vađenjem baterije. CMOS kamera rezolucije 2 megapiksela zadovoljava osnovne potrebe i proizvodi fotografije osrednjeg kvaliteta. Video je prilično loš - 3GP u rezoluciji 128x96 ili 176x144 piksela.

U paketu se, pored telefona, nalazi još jedna Xpress-on maskica, baterija, punjač i microSD kartica kapaciteta 512 MB. Nokia 7510 Supernova nije najjači "supernovajlija" - ta titula rezervisana je još uvek za model 7610 - ali će sigurno biti veoma atraktivna ponuda o kojoj će se najviše pričati u školskim klupama i damskim salonima.


[Slika: v134525p2.jpg]


Mreže: quad-band EDGE
Kamera: 2 MP, blic, video (QCIF@15 fps)
Ekran: TFT, 240 x 320 piksela (2,2), 16M; 128 x 160 piksela
Memorija: 27 MB, microSD do 8 GB
Povezivanje: GPRS, EDGE, Bluetooth 2.0, USB 2.0
Autonomija: 6 sati razgovora, 300 sati stand-by
Dimenzije: 92,5 x 46,4 x 16,7 mm, 124 grama

(MONDO/Mobilni magazin)
Referentni URL