Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Narodna Republika Kina
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Narodna Republika Kina, poznatija samo kao Kina ili kao kontinentalna Kina, je država u istočnoj Aziji. Narodna Republika Kina ima obalu od 14.500 km i graniči se sa (smer kazaljke sata, od istoka ka severu) Vijetnamom, Laosom, Mijanmarom, Indijom, Butanom, Nepalom, Pakistanom, Afganistanom, Tadžikistanom, Kirgizijom, Kazahstanom, Rusijom, Mongolijom i Severnom Korejom. Glavni grad je Peking.
Narodna Republika Kina je četvrta po veličini zemalja u svetu sa površinom preko 9,6 miliona km², kao i najmnogoljudnija zemlja sveta sa oko 1,3 milijarde stanovnika, što je oko 20% od ukupnog broja stanovnika na svetu.
Narodna Republika Kina ima stalno mesto u savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Kina je četvrta najveća ekonomija sveta, kao i najveći uvoznik i izvoznik roba i usluga. Zbog velikog razvoja i rasta troškova vojske, kao i sve većeg povećanja broja stanovnika, na Narodnu Republiku Kinu se gleda kao na buduću supersilu sveta.

[Slika: kkkkbw.jpg]

Svestka baština


Kina je zemlja sa veoma dugom istorijom, sjajnom civilizacijom i predivnim predelima. Još pre 400.000 do 1.000.000 godina primitivni ljudi, uključujući Yuanmou čoveka, Lantian čoveka i pekinškog čoveka, su živeli na tlu današnje Kine. Zapisana istorija Kine počinje u pradavnom 21. veku pre nove ere, kada je ustoličena prva kineska dinastija - Xia dinastija. Daleke 221. godine pre nove ere Shi Huang Di (259-210.g.p.n.e), prvi imperator dinastije Qin, je učinio kraj vlasteli koja je podelila zemlju za vreme Perioda Zaraćenih Država (475-221.g.p.n.e.) i osnovao dinastiju Qin, prvu centalizovanu autokratsku feudalnu imperiju u Kini. Od dinastije Qin do osnivanja Republike Kine 1912. godine dinastije su se smenjivale: Han (206.g. pre n.e. - 220.g. posle n.e.), period Tri Kraljevstva ( 220-280.g.), Jin dinastija (265-420.g.), Severno i Južno carstvo (420-581.g.), Sui dinastija (581-618.g.), Tang dinastija (618-907.g.), period Pet dinastija (907-960.g.), Song dinastija (960-1279.g.), Yuan dinastija (1271-1368.g.), Ming dinastija (1368-1644.g.) i Qing dinastija (1644-1911). Kako se kineska civilizacija razvijala tako je izgrađeno mnogo prelepih građevina i istorijskih spomenika od kojih još mnoga krase ovu drevnu zemlju. Veličanstveni stari arhitektonski kompleksi i veliki broj istorijskih ostataka čine važnu osnovu za proučavanje kineske kulture i istorije. Kina se prostire na 9,6 miliona kvadratnih kilometara, na dalekom istoku Azije, i zapadnoj obali Pacifika. Ima raznolike prirodne i geografske uslove, planinaske masive i reke bogate su florom i faunom. Izuzetni geografski uslovi su stvorili jedinstvene panorame koje oduševljavaju Kineze i mnoge posetioce iz inostranstva. Kineska duga istorija je ostavila za sobom mnoštvo kulturne i prirodne baštine na dobrobit kineskog naroda a i ostatka sveta. Danas je međutim, ova kuturna i prirodna baština ugrožena u smislu daljeg opstanka, kako zbog svoje starosti tako i zbog naglih promena društvenih i ekonomskih uslova. Kina, kao i ostale države sveta, pokušava da nađe način da svoju baštinu sačuva.
Kina je prišla 1985. godine Konvenciji za očuvanje i zaštitu svetske kulturne i prirodne baštine ( skraćeno World Heritage Convention ). Od 1987. godine do 2001. godine UNESCO JE prihvatio 27 lokacija u Kini kao svetsku kulturnu i prirodnu baštinu.Jezik

Mandarinski jezik se najčešće koristi u modernoj kini. To je jedan od pet radnih jezika imenovanih od strane Ujedinjenih Nacija. Većina od 55 drugih etničkih skupina imaju vlastite jezike. Postoje i mnogi dijalekti oko zemlje. Kao pisani jezik, kineski je korišćen 6000 godina.
Referentni URL