Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: U Indiji prodato 200.000 modela "nano"
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
[Slika: v133606p0.jpg]

Više od 203.000 ljudi kupilo je u Indiji superjeftin automobil "nano", čime je zabeležena zarada od
25 milijardi rupija (512,6 miliona dolara), saopštio je proizvođač Tata Motors.

Takva prodaja je značajna u zemlji s više od milijardu stanovnika, a u kojoj je prošle godine prodato oko jedan i po milion putničkih vozila.

Zbog ograničenja u proizvodnji, "nano" je bio u prodaji od 9. do 25. aprila.

"Nano" je trebalo da predstavlja revoluciju kojom bi i siromašnima bilo dostupno putničko vozilo. Tata Motors, međutim, navodi da se samo 20 odsto mušterija opredelilo za najjeftiniju verziju koja se prodavala za 100.000 rupija (2.050 dolara) plus porez i transportni troškovi.

Polovina kupaca je uzela najluksuzniju verziju, s klima uređajem i električnim podizačima prozora, dok se preostalih 30 odsto opredelilo za srednje skupe modele.

Ograničenja u proizvodnji zakomplikovala su prodaju najjeftinijeg putničkog automobila na svetu. Zbog nasilnih protesta poljoprivrednika, Tata je bio primoran da u poslednjem trenutku promeni lokaciju fabrike koja je trebalo isključivo da proizvodi "nano".

Zbog toga će Tata moći da isporuči 100.000 vozila od jula do kraja 2010. godine. Kompanija će slučajnim uzorkom izabrati 100.000 od ukupnog broja kupaca, kojima će isporuciti vozilo.

Analitičari ocenjuju da je malo verovatno da će "nano" popraviti finansijske probleme Tata Motorsa. Ta kompanija ima poteškoće da refinansira dve od tri milijarde dolara duga koji je prošle godine napravila da bi od Forda kupila Jaguar i Land Rover.

izvor: MONDO
Referentni URL