Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Evgenije Onjegin - interpretacija
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
[Slika: Aleksandar%20Sergejevic%20Puskin%20(V.Tropinin).jpg]

Ukratko o piscu:

Aleksandar Sergejevič Puškin je rođen 1799. Godine u bogatoj porodici. Svojim delom Oda slobodi zamjerio se sudu, te je prognan u južnu rusiju, te tamo piše svog Zarobljenika Kavkaza. Pomilovan je 1826. Godine, te se vraća u Moskvu i St. Petersburg. Umro je u dvoboju 1837. godine. Puškin se smatra osnivačem moderne ruske književnoisti. Njegova veća dela su: Evgenije Onjegin, Kapetanova kći, Oda slobodi, Zarobljenik Kazkaza, Bronzani konjanik, Ruslan i Ljudmila…


Ponešto o likovima:

Evgenije Onjegin je tipični lik suvišnog čoveka, a tome pripomaže i njegova sveopća nezainteresiranost, možda čak ljenost.

Lenski je romantičar, poeta, zanesenjak, sušta suprotnost Evgeniju, kada voli voli strasno, i ne suspreže svoje osjećaje.

Tatjana je seoska devojka odgojena na romanima Richardsona i Rousseauu, posjeduje neposrednost, nesumljivo stečen u provinciji, među pukom, sa dadiljom.

Kratak sadržaj:

Radnja započenje pričati o mladom plemiću Evgeniju Onjeginu, “suvišnom čoveku”, koji je dovoljno bogat da se ne angažira ni na kojem planu. Takav život mu ubrzo dosadi. Uto nasljeđuje neko imanje, te mora otićiu u unutrašnjost zemlje na neko vrijeme. Tamo se upozna sa Lenskim, romantičarom, koji je zaljubljen u Olgu. Olga pak ima sestru Tatjanu, mirnu povučenu, koja samo čita knjige. Ona se zaljubljuje u Evgenija, te mu piše pismo u kojem izjavkljuje ljubav, no Onjegin ju odbija. Uskoro na proslavi Tatjanina imendana, Onjegin iz prkosa koketira s olgom. Lenskog to uvrijedi, te traži satisfakciju. Onjegin ga ubija u dvoboju, te odlazi na duggo putovanje od više godina. Jednog dana na nekoj zabavi u Petersburgu sreše Tatjanu, te joj piše strastveno pismo. Ona pak kao žena generala, oglušuje se na njegove izjave, te on odlazi na daljnja putovanja.


Vrijeme radnje:

Radnja se odvija početkom 19 veka

Mesto radnje:

Radnja se odvija u Rusiji.Napomena:


Puškin je na Onjeginu radio osam godina. Isprva zamišljen kao oponašanje Bajronova komičnog epa Don žuan pa prema tome kao romantična književna vrsta. Tek kasnije delo zauzima mjesto uz ruske realističke romane, gde je čest lik suvišnog čoveka.
Referentni URL