Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Pad prodaje mobilnih telefona u svetu
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
[Slika: dxd9v8.jpg]

Prodaja mobilnih telefona u svetu je u prvom tromesečju ove godine opala za 9,4 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, procenila je istraživačka kompanija Gartner, a najveći pad zabeležen je azijsko-pacifičkoj regiji.

Pad prodaje najbolnije su osetili Nokia, Motorola i Sony Ericsson, čiji je udeo na svetskom tržištu značajno opao.

Prema istraživanju Gartnera, u svetu je u prvom kvartalu ove godine prodato 269 miliona mobilnih telefona, odnosno 9,4 odsto manje nego u prvom lanjskom tromesečju. To je najveći pad realizacije na godišnjem nivou od 2001. godine, od kada ova kompanija prati kretanja na tržištu.

"Postoje signali oporavka na tržištima severne Amerike i Kine, ali je u celini prodaja u prvom tromesečju smanjena", ukazala je direktorka Gartnera za istraživanja na sektoru mobilnih uređaja Karolina Milanesi.

Na ovaj sektor negativno je uticao pad tražnje na tradicionalno jakom tržištu azijsko-pacifičke regije. Gartner" prognozira da će u 2009. prodaja mobilnih opasti za četiri procenata.

Nokia je prošlog meseca povrdila svoju januarsku prognozu da će prodaja mobilnih u svetu ove godine opasti za deset procenata.

Istovremeno, tržište smartphone uređaja je ostalo stabilno. Prodaja tzv. pametnih telefona je u prvom tromesečju povećana za 12,7 odsto, na 36 miliona komada, prenosi CNN.

(tekst: Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)
Referentni URL