Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Metode i tehnike strategijskog menadzmenta
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Menadžment preduzeća bira strategiju koja će na najbolji način obezbediti efikasnu i efektivnu realizaciju postavljenih ciljeva, koristeći pri ptom raspoložive resurse koje poseduje.

Ovaj proces prolazi kroz sledeće faze:

1. Analiza
2. Definisanje ciljeva
3. Planiranje
4. Organizovanje
5. Vođenje
6. Kontrola


I FAZA ANALIZA

Prva i osnovna faza strateškog menadžmenta je faza analize – zato što u njoj dolazimo do opredeljenja šta i kako dalje – da bi smo usmerili naše poslovne aktivnosti.

Istraživanjem tržišta u našem regionu – sve to radi određivanja opšte delatnosti preduzeća – opredelili smo se na osnovu dobijenih rezultata istraživanja za osnivanje:

'' Samostalne trgovinske radnje za prodaju obuće''

Razlog osnovanja prodavnice obuće je taj što u mom mestu – ispitanom regionu postoji jedna mala prodavnica koja se bavi ovom vrstom delatnosti i nije u mogućnosti da zadovolji sve beći broj korisnika koji zbog manjka izbora kupuju obuću u obližnjim većim gradovima. Većim iѕborom modela smatram da će ova radnja moći da zadovolji potrebe lokalnih meštana i olakšati im kupovinu. Za funkcionisanje prodavnice obuće dovoljno je zaposliti tri ili četiri kvalifikovana radnika u trgovini i jednog administrativnog radnika koji bi obavljao knjigovodstvene poslove, dok bih ja kao menadžer obavljao poslove nabavke i ostale poslove uprave. Prosečnom građaninu je isplatljivije i brže da obavi kupovinu u svom mestu pogotovu ako je izbor približno isti kao i u okolnim gradovima. Na osnovu ove analize pristupamo definsanju ciljeva.


II FAZA DEFINISANJA CILJEVA

Cilj svakog preduzeća jeste zadovoljenje potreba potrošača, društva, privrede – sve to radi ostvarivanja profita.

Ciljeve delimo na:
1. Kratkoročne
2. Srednjoročne
3. Dugoročne

Kratkoročni ciljevi naše firme bi se ogledali u tome da se pre svega obezbede novčana sredstva (kako sopstvena tako i pozajmljena) radi osnivanja Samostalne trgovinske radnje za prodaju obuće kao i obezbeđivanja poslovnog prostora za rad, i upošljavanja kvalifikovanih radnika i početak rada naše prodavnice.

Nakon uspešno ostvarenih kratkoročnih ciljeva preduzeće će pristupiti definisanju srednjeročnih ciljeva. Srednjeročni ciljevi – Ako naša firma bude uspešno poslovala otvoramo jednu ili više sličnih prodavnica i u susednim manjim mestima kod kojih građani imaju iste probleme kao i naši sugrađani. Sve više obraćamo pažnju na marketing, i to tako što reklamiramo svoje usluge preko različitih medija, najčešće su to lokalne Televizijske i radio stanice. Među važnijim je i to sto kupci mogu naći šta to mi nudimo i na internetu. Dugoročni ciljevi – Ostvarivanjem kratkoročnih i srednjoročnih ciljeva firma može pristupiti dugoročnim ciljevima – tj. naša firma može razmišljati o oziljnijem proširenju . O otvaranju velikog ''lanca'' prodavnica, tj. supermodernih prodavnica u svakom većem gradu u zemlji i samim tim zapošljavanjem kadrova neophodnih za rad.Jedan od osnovnih dugoročnih ciljeva jeste da posao ove firme ostane u okviru porodice.
Referentni URL