Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Pojmovi masovne i elitne kulture u britanskim studijama kulture
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Masovna i elitna kultura

Masovna kultura, izraz koji nastaje u periodu industralizacije i povezan je sa pojavom masovnih medija, je skup duhovnih i iz njih izvedenih materijalnih vrednosti sadržanih u masovnim medijima, posredovanim porukama koje se od pripadnika masovne publike usvajaju kao dominantni kulturni obrazac u individualnom i društvenom životu.

Elitna kultura je kultura kojoj pripadaju samo viši (imućniji ili intelektualno jači) slojevi. Danas je ona prisutna sve manje. Razvojem potrošačkog, industrijskog društva, porastom životnog standarda svi više manje možemo uživati u najvrednijim umetničkim ostvarenjima (koncertima, kupiti umetničku sliku, poći u pozorište i sl.).Elitna kultura, čiji je glavni socijalni atribut ekskluzivnost, povezana je rasnom,klasnom, konfesionalnom ili nekom drugom podelom u društvu.
Već skoro jedan vek zapadna kultura sastoji se, u stvari, od dve kulture: tradicionalne nazovimo je „visoka kultura“ o kojoj pišu udžbenici i „masovne kulture“, koja se na veliko proizvodi za tržište... Masovna kultura je razvila i sopstvene nove medije u koje se ozbiljan umetnik retko upušta: radio, film, strip, detektivske priče, naučnu fantastiku, televiziju.

Sadržaj

1 Masovna i elitna kultura 1
2 Primer masovne i elitne kulture 2
3 Nastanak i objašnjenje studija kulture 2
4 Proučavanje pojma kulture u britanskim studijama 4
5 Razlike između pristupa Britanskih i modernih studija u proučavanju pojma kulture 6
6 Literatura : 8
Referentni URL