Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Dinosaurusi u mezozoiku
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
UVOD

Dinosaurusi su živeli u geološkom vremenu koje se naziva Mezozoik. Mezozoik se sa svoje strane može podeliti u tri manja vremenska perioda:
Trijas (početak mezozoika), jura (sredina mezozoika) i kreda (kraj mezozoika). Prvi dinosaurusi su se pojavili u trijasu pre oko 230 miliona godina, a poslednji su izumrii u kredi pre oko 65 miliona godina u velikoj katastrofi koja je zadesila našu Planetu. To znači da su dinosaurusi postojali gotovo 170 miliona godina. Sa naše tačke gledišta to je nezamislivo dug vremenski period, posebno ako znamo da čovek postoji tek nekih 3.5 miliona godina.

U vreme dinosaurusa. u mezozoiku, kontinenti nisu bili ni približno slični današnjim. Kao prvo danas ih ima 7 a u Mezozoiku je postojao samo jedan kontinent koji se kasnije, krajem mezozoika podelio na dva a ova dva su se kasnije raspala na naših sedam.
Dinosaurusi su do danas velika tajna planete zemlje. Njihovi ostaci podsećaju nas da je naše znanje ograničeno, pamćenje kratko i raspaljuju maštu. O dinosaurusima kruže legende, da su bili zli, krupni, da su bili glupi, da su misteriozno nestali. Istina je da je među njima zaista bilo ogromnih vrsta. Neke vrste su dostizale preko dvadeset metara. Koliko se danas zna to su bile najveće kopnene životinje koje su ikada hodale zemljom. Pravi džinovi, veliki kao kuće, ali nisu baš svi bili ni veliki ni opasni.


Sadržaj

UVOD 3
1. Mezozoik 4
1.1 Tektonske promene i klima u mezozoiku 4
1.2 Trijas 5
1.3 Jura 6
1.4 Kreda 6
2. Dinosaurusi u mezozoiku 8
2.1 Podela dinosaursa 8
2.2 Građa tela 9
2.3 Kosti 9
2.4 Temperatura 10
2.5 Razmnožavanje 10
2.6 Nestanak dinosaurusa 12
3. Neke vrste dinosaursa 14
3.1 Ankylosaurus 14
3.2 Eotyrannus 14
3.3 Einiosaurus 15
3.4 Hylaeosaurus 16
ZAKLJUČAK 17
LITERATURA 19
Referentni URL