Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Farmakoterapija miastenije gravis
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
UVOD

Myasthenija (myasthenia gravis) je hronično mišićno oboljenje koje se ispoljava kroz slabost i zamor skeletne muskulature. Većinom se snaga mišića vraća kratkim odmorom. Slabost mišića uzrokuju smetnje prenosa nervnih impulsa na mišićne ćelije. U današnje vreme, ako se pravovremeno počne sa lečenjem, ne ostaju nikakvi značajni simptomi. Preduslov za ovo je da se rano dijagnosticira i leči optimalnom kombinacijom svih dostupnih terapija.

Miastenija se može ispoljavati na sasvim različite načine. U većini slučajeva je prvi simptom da se vidi dupla slika kao posledica slabosti očnih mišića. Često postoji samo slabost očnih kapaka koja može da se pojavi samo na jednom oku ili na oba. Kod jednog dela pacijenata ovo je dugo jedini simptom.. Bolest karakteriše deficit snage mišića, što često dovodi do pareze. Ako se pacijent često umara simptomi bolesti se pogoršavaju, dok se odmaranjem delimično poboljšava stanje pacijenta. Kod žena se prvi simptomi mogu javiti tokom ili nakon trudnoće, a u nekim slučajevima simptomi se javljaju nakon primanja lekova koji se koriste tokom anestezije.
Bolest se u većini slučajeva uočava na mišićima oka, ali postoje slučajevi i zahvaćenosti vrata, grla, mišića lica i donje vilice, kao i mišića udova. Kako bolest napreduje, tako se širi i na ostale mišiće na telu. Ipak, najčešće su zahvaćeni mišići oka, što dovodi do okularne paralize i ptoze, odnosno do spuštenih kapaka. Česte su i pojave poremećaja govora i gutanja, zbog zahvaćenosti mišića vrata i grla.

S A D R Ž A J

UVOD 3
1. Miastenija gravis 4
1.1 Etiologija i patogeneza 4
1.2 Patofiziologija i imunopatogeneza 6
2. Farmakoterapija miastenije gravis 10
2.1 Imunosupresori i imunomodulatori 11
2.1.1 Imunosupresivna terapija 11
2.1.2 Imunomodulacijsko lečenje 13
2.2 Farmakoterapija kod mijastenične krize 15
2.3 Lekovi koji mogu da pojačaju mijasteničnu slabost mišića 15
2.4 Upotreba relaksanata kod miastenije gravis 17
ZAKLJUČAK 19
LITERATURA 20
Referentni URL