Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Osvajanja cara Dušana i politika od 1346-1355 godine
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
UVOD

Dušan Nemanjić, sin kralja Stefana Dečanskog, rođen je oko 1308 godine. Njegov deda, kralj Milutin, je svoga sina, Stefana Dečanskog, Dušanovog oca, oslepeo i proterao prvo u Skoplje a potom i u Vizantiju. Tako je mladi Dušan, već u najranijoj mladosti, upoznao način života na jugu Balkana i u Vizantiji, ali i osetio hladnu ruku vlasti koja ne poznaje očinske i porodične veze.

Kada je, ne sasvim oslepljeni kralj Stefan ipak došao na vlast, Dušan je istovremeno krunisan kao „mladi kralj“ i punih 10 godina je vladao u senci svoga oca, ali uz stalne sukobe iz kojih se moglo videti da je mladi kralj ne samo sposobniji vladar, već i budući veliki državnik i osvajač.

1331 godine, mladi kralj je zdacio svog oca i zatvorio ga u Zvečan, i krunisao sebe za kralja samodržca. Te iste 1331 godine umire kralj Stefan Dečanski, a zli jezici govore da je i sam mladi kralj Dušan imao svog udela u njegovoj smrti. U to vreme, bela odeća ozanačavala je žalost, pa je Dušan punu godinu nosio belo za svojim ocem.

Sadržaj

UVOD 1
1.1 Osvajanja do 1349 2
1.2 Dušanov zakonik 2
1.3 Ratovi u Bosni 4
1.4 Rat sa Vizantijom 6
ZAKLJUČAK 8
LITERATURA 9
Referentni URL