Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Zelene partije-diplomski rad
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
UVOD

Vodeći lideri sveta su početkom novog milenijuma govorili da ulazimo u doba mira, progresa i pravednosti. Ipak, u novom milenijumu su se nastavile stare nepravde, dalji rast siromaštva u svetu i koncentracija bogatstva, mnogobrojna kršenja ljudskih prava, čak i od takozvanih demokratskih zemalja. U cilju mira ide se u ratove, a gusti oblaci dima gutaju velike gradove širom sveta.

Pred kraj prve decenije 21. veka došla je i velika svetska ekonomska kriza. U žižu
interesovanja dolazi globalno zagrevanje a kraj zaliha fosilnih goriva počinje da se nazire stvarajući paniku širom sveta. Ovi problemi su se pojavili nekako iznenada, neočekivano. Ko je mogao i da pomisli da će do ovoga doći? Neki ipak jesu, i ne samo da su pomislili, već su godinama upozoravali upravo na ove probleme i nudili rešenja za razvoj koji neće ugroziti budućnost planete Zemlje. Poznati su pod imenom Zeleni.

Partije zelenih predstavljaju novi izazov modernom dobu. Ideje proklamovane u prvim partijskim manifestima sedamdesetih godina prošlog veka odolele su zubu vremena i dodatno dobile na značaju. Brojni problemi sa kojima se civilizacija suočava u svom tehnološkom razvoju i porastu stanovništva doprineli su da jedva čujni glasovi boraca za zaštitu životne sredine vremenom prerastu u buku koja u centar stavlja pitanje opstanka planete kakvu danas poznajemo.

SADRŽAJ

1. UVOD 3
2. USLOVI NASTANKA I IDEOLOGIJA PARTIJA ZELENIH 6
2.1. USLOVI NASTANKA 6
2.2. IDEOLOGIJA PARTIJA ZELENIH 8
2.3. ELEMENTI IDEOLOGIJE PARTIJA ZELENIH 11
2.4. POLITIČKO DEFINISANJE PARTIJA ZELENIH 13
3. ISTORIJAT I RAZVOJ PARTIJA ZELENIH 15
3.1. POJAVE PRVIH PARTIJA I ZELENI U EVROPI 15
3.2. NEMAČKI ZELENI- “MAJKA SVIH ZELENIH” 17
3.3. ZELENE PARIJE ŠIROM SVETA I MEDJUNARODNA SARADNJA 19
3.4. STVARANJE NADNACIONALNIH PARTIJA 21
3.5. ZELENI U SRBIJI 23
4. ZAKLJUČAK 25
5. LITERATURA 28
Referentni URL