Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Pravni aspekt liječenja Kuranom
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
UVOD

Odavno je poznato da molitve i iskrena obraćanja Bogu pomažu bolesnima da brže ozdrave a ljudima u nevolji da nađu izlaz i utjehu. Nije stoga ni čudo da u islamu postoji molitve (dova) za svaku priliku! Definicije molitve su brojne: riječi ili gestovi određeni za ostvarivanje veze između vjernika i Svevišnjeg; nadnaravni čin koji nadahnjuje Sveti duh; prizivanje božanske pomoći; alkemija duše, najuzvišenija aktivnost uma ili, pak, ono što je izraženo u latinskoj izreci “Elvetio mentis in Deum” (Uzdizanje duha ka Bogu).

Budisti se mole izgovarajući svoje molitve (mantre), okrećući molitveni mlin (točak) i bacajući se ničice na tlo.
U molitvama se nerijetko moli i traži. To je opravdano ukoliko je riječ o ovozemaljskim dobrima, dobrima koja pomažu očuvanju zdravlja, sreće i moralnih vrijednosti. Ako se moli u prikladno vrijeme, molitva donosi naklonosti koje se od nje traže, i kako je rečeno još u Starom zavjetu “Tražit ćete i dobit ćete!”; “Primit ćete sve što tražite, ako molite iskreno i s vjerom... ”

Koji su uslovi za sigurnost uslišenja molitve?

Na ovo pitanje ne postoji precizan odgovor. Na njega bi se moglo odgovoriti na sljedeći način: da tražena milost bude za dobro onoga koji se moli; da ono što traži bude za vječno spasenje onoga koji se moli; da se moli pobožno i da molitva bude iskrena i ustrajna.

Sigurnost se gubi ako nedostaje jedan ili više ovih uvjeta, ali to nikako ne znaci da nekim nedokučivim putevima Bog neće i njih čuti i uslišati. Uostalom, kako je svojevremeno zabilježio Tomas Morton, američki pisac koji je umro 1968. godine, Bog ne obećava da će tačno dati ono što od Njega tražimo, ali možemo biti sigurni - ukoliko ne dobijemo ono što smo molili - to je stoga što Bog ima nešto bolje za nas! On će nas sigurno nagraditi!
---------------------------------------------------------------

Kompletan rad je u wordu, ima 50 stranica.
Referentni URL