Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Korporativna poslovna etika - Profesije i biznis - Etika
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


ETICKI KODEKSI

Etički kodeksi su izjave o normama i uverenjima organizacije, oni izrazavaju kako ljudi na višim položajima u kompaniji žele da i drugi razmišljaju. To nije cenzura. Umesto toga, njihova namera je da podstaknu određeni način razmišljanja i modele odnosa koji će dovesti do željenog ponašanja.S druge strane, etička pravila su: zahtevi da se ponaša na zadati način, a ne samo očekivanje ili predlog ili molba da se tako ponaša. U zakonima postoji prizvuk prinude; oni definišu ono što mora da se čini. Razlika je ponekad nejasna u praksi, jer zaposleni zna da će stalno kršenje kodeksa nedvosmisleno voditi ka otkazu.

U protekloj deceniji veliki broj kompanija, kao sto su Borg.Warner Corporation, Whirlpool i Johnson & Johnson, razvio je etičke kodekse koji su objavljivani u kompanijskim brošurama, godišnjim izveštajima i programima za uvođenje kodeksa. General Dynamics Corporation, najveći ugovarač vlade Sjedinjenih Američkih Država u oblasti odbrane, dobio je, 1985. godine, nalog od Ministarstva odbrane da primeni etički kodeks koji je podrazumevao i mandatne kazne u slučaju njegovog kršenja. Kompanija sada ima etički kodeks (knjizicu od dvadeset stranica) i četrdeset direktora za etičke programe.

Prema studiji Centra za etička istrazivanja (Ethics Reso¬urce Centre) iz 1979. godine, više od 70% velikih korporacija ima etičke kodekse. Kompanije koje žele da utiču na etičke standarde, kao prvi korak u procesu, uvode etičke kodekse. Centar za poslovnu etiku (Centre for Business Ethics) pro-cenjuje da je vise od 90% kompanija koje preduzimaju korake da institucionalizuju etiku objavio svoje etičke kodekse. Isti materijali pokazuju da se ti kodeksi česće prenose pisanim materijalima, nego pomoću saveta nadređenih, razgovora prilikom zapošljavanja ili u radionicama i na seminarima.

Primarne prednosti etičkih kodeksa su da se: ...

S A D R Ž A J

1.1. Etički kodeksi............................3
1.2. Etika i biznis.........................4
1.3. Odnos biznisa i morala.........................4
1.3.1. Mit o amoralnom biznisu...................5
1.3.2. Moralna pozadina biznisa ................6
1.4. Biznis biznisa.........................7
1.5. Biznis i zakon............................8
1.6. Izmenjena uloga biznisa....................... 9
Rezime..............................10
2.3. Profesionalizam i profesije.....................11
2.1.1. Profesije i biznis.....................12
2.1.2. Profesije kao biznis....................13
2.1.3. Profesije u biznisu.....................13
2.2. Profesionalna etika..........................14
2.3. Profesionalni etički kodeksi.....................15
Rezime..............................19
Zaključak..............................20
Literatura ..............................21
Referentni URL