Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Peter Englund - o istoriji vremena
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Peter Englund, hroničar “sitnica”


Peter Englund, rođen je 4. aprila 1957. godine u Švedskoj, po vokaciji je istoričar, a trenutno se nalazi na mestu sekretara Švedske akademije nauka. Studirao je arheologiju, istoriju kao i teoriju filozofije na Upsala univerzitetu u Švedskoj, gde je stekao “bečelor” diplomu (diplomu studenta završne godine studija), nakon čega je otpočeo doktorske studije iz istorije. Doktorirao je 1989. godine proučavajući građansko društvo u Švedskoj u sedamnaestom veku. Izvesno vreme je proveo u vojnoj službi.
Postao je poznat po svojim knjigama i esejima koji se uglavnom bave istorijskom tematikom i to najčešće temama iz švedske istorije, ali i drugim istorijskim događajima. Piše jednostavnim, pristupačnim, stilom i ima izražen osećaj za detalj. Njegove knjige stekle su izuzetnu popularnost i prevedene su na mnoge jezike. Izraziti je erudita, sjajan intelektualac koji se trudi da u svakoj stvari i svakom trenutku uoči posebnost.

Kod nas je postao poznat nakon feljtona koji je izlazio tokom 2009. godine u listu “Glas javnosti”, pod imenom “Male istorije”. “Glas javnosti” je ovako najavio jedan nastavak feljtona: “Peter Englund je u prethodnim nastavcima ispričao male istorije vremena, straha, naočara, šrafcigera, a sada se bavi hamburgerom i američkim trgovcem Rejom Krokijem i braćom Mekdonald.” Potom sledi jednostavna i zanimljiva priča o običnom životu dvojice braće koji su od pozajmljenih para napravili brvnaru u kojoj su upola cene prodavali brzu hranu, ljudima koji su za nekoliko decenija stvorili imperiju – Mekdonalds. Priča je aktuelna, ona savremenog čitaoca privlači sa različitih stanovišta – pobuđuje njegovo interesovanje za istorijat rada poznate firme, ali mu služi i kao motivacija za sopstveni uspeh po ugledu na dvojicu ljudi koji su uspeli iako su počeli ni iz čega. . .

Sadržaj


Peter Englund, hroničar “sitnica” 3
Istorija koje se nismo setili 4
Istorija sitnih stvarčica i krupnih događaja 5
Male istorije – veliki podsetnici 7
LITERATURA 9

Referentni URL