13-01-2010, 05:40 PM
Šta je kupac
Sredinom pedesetih godina 20-og veka mnoga preduzeća su shvatila da delotvorna proizvodnja i snažna promocija negarantuju da će kupci kupiti proizvod.Shvatili su da prvo moraju saznati šta kupci žele, a zatim to proizvesti,umesto da prvo proizvedu proizvod i zatim pokušavaju da prilagode potrebe i želje kupaca onome što su proizveli.Umesto da se usredsređuju na prodaju proizvoda,preduzeća su se usmeravala na zadovoljavanje potreba i želja kupaca. Najbolji način da se otkriju potrebe kupaca jeste da i sami postanemo kupci.
U zapanjujućem procentu ljudi su sami sebi kupci.Biti korisnik sopstvenog proizvoda znači direktan pristup informacijama kako kupac troši svoje vreme sa čime je nezadovoljan i koji su njegovi nerešeni problemi.Jedna od najboljih definicija o tome šta je kupac glasi
•Kupac je najvažnija osoba u našem biznisu
•Kupac ne zavisi od nas- mi zavisimo od njega
•Sa kupcem se ne raspravlja i nenadmudruje
•Kupac je osoba koja nam iznosi svoje potrebe-naše je da te potrebe zadovoljimo
•Kupac ne prekida rad-on je njegova svrha
•Kupac nam čini uslugu kada nas zove-mi njemu ne činimo uslugu kada ga uslužimo
•Kupac je deo našeg biznisa-a ne strano telo
•Kupac zaslužuje najljubazniji i najpažljiviji odnos koji možemo da mu pružimo
•Kupac je osoba koja omogućuje da vam se isplati vaša plata, bilo da ste monter,službenik,direktor ili prodavac.
![[Slika: 17753917.png]](http://img710.imageshack.us/img710/7858/17753917.png)
Sredinom pedesetih godina 20-og veka mnoga preduzeća su shvatila da delotvorna proizvodnja i snažna promocija negarantuju da će kupci kupiti proizvod.Shvatili su da prvo moraju saznati šta kupci žele, a zatim to proizvesti,umesto da prvo proizvedu proizvod i zatim pokušavaju da prilagode potrebe i želje kupaca onome što su proizveli.Umesto da se usredsređuju na prodaju proizvoda,preduzeća su se usmeravala na zadovoljavanje potreba i želja kupaca. Najbolji način da se otkriju potrebe kupaca jeste da i sami postanemo kupci.
U zapanjujućem procentu ljudi su sami sebi kupci.Biti korisnik sopstvenog proizvoda znači direktan pristup informacijama kako kupac troši svoje vreme sa čime je nezadovoljan i koji su njegovi nerešeni problemi.Jedna od najboljih definicija o tome šta je kupac glasi
•Kupac je najvažnija osoba u našem biznisu
•Kupac ne zavisi od nas- mi zavisimo od njega
•Sa kupcem se ne raspravlja i nenadmudruje
•Kupac je osoba koja nam iznosi svoje potrebe-naše je da te potrebe zadovoljimo
•Kupac ne prekida rad-on je njegova svrha
•Kupac nam čini uslugu kada nas zove-mi njemu ne činimo uslugu kada ga uslužimo
•Kupac je deo našeg biznisa-a ne strano telo
•Kupac zaslužuje najljubazniji i najpažljiviji odnos koji možemo da mu pružimo
•Kupac je osoba koja omogućuje da vam se isplati vaša plata, bilo da ste monter,službenik,direktor ili prodavac.