Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Napon – konstruktersko inžinjerstvo 1
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Naprezanje i deformacija

Uticaj unutrašnjih sila na posmatrani element zavisi o svojstvima materijala od kojeg je element izrađen i dimenzijama elementa. Promatramo li dva elementa izrađena od istog materijala, veću će silu moći preuzeti element većih dimenzija. Zbog toga se vrlo često pri proračunu konstrukcije prikazuju naprezanja umjesto unutrašnjih sila u presjeku.
Naprezanje se uopšte može definisati kao omjer sile i površine na koju ta sile djeluje: ...


Jedinica za naprezanje je Pascal (Pa). Jedan Pascal je naprezanje silom od 1N na površini od 1 m2 (1 Pa = 1 N/m2).
Pascal je vrlo mala veličina pa se često kao jedinica za naprezanje koristi megaPascal (1 MPa = 1 N/mm2).
Elementi u konstrukcijama su rijetko izloženi djelovanju samo jedne vrste sila. Na element ravanske linijske konstrukcije kao jedne od jednostavnijih konstrukcija uopšte,djeluje kombinacija uzdužne sile, poprečne sile i momenta savijanja.

U prostornim konstrukcijama stanje unutrašnjih sila je još složenije. Kao rezultat ovakvih djelovanja javlja se složeno stanje naprezanja u presjeku koje se može podijeliti u dvije vrste: ...
Referentni URL