Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Upravljanje međunarodnim poslovanjem azijskih kompanija u vreme SEK-e
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
1 UPRAVLJANJE MEĐUNARODNIM POSLOVANJEM AZIJSKIH KOMPANIJA U VREME SEK-E
1.1 Kraći osvrt na SEK-u

„Loša dugoročna privredna politika najmoćnije zemlje na svetu dovela do globalne krize. Investicione banke gube svoju likvidnost. U pokušaju saniranja posledica, države osnivaju finansijske fondove kao pomoć privredi.“

Nebojša Stojanović za magazin Žurnalist

Ekonomski pad koji je sada prisutan u čitavom svetu počeo je kao kriza na američkom hipotekarnom tržištu. Kada su prezaduženi kupci nekretnina počeli da kasne sa otplatom svojih kredita, cene nekretnina su pale, a to je dovelo do novih problema sa otplatom kredita. Uskoro zatim postalo je očigledno da su temelji stotina milijardi dolara onoga što se smeštalo u kategoriju najpoželjnijih obveznica mnogo slabiji nego što se ranije mislilo. Kad su plaćanja po osnovu hipotekarnih kredita presahla, prezaduženi institucionalni kupci brzo su potrošili svoje rezerve i počeli da trpe ogromne gubitke. Zbog ovih gubitaka, u kombinaciji sa izuzetnom neizvesnošću u pogledu stvarne vrednosti sredstava u osnovi ovih hartija i zajmoprimčevog finansijskog zdravlja, finansijske institucije su ograničile kreditiranje, i među sobom i prema korisnicima, te tako ugušile kreditno tržište.

Kriza je počela u SAD, ali se neumitno proširila na čitav svet. Međunarodno učešće u hipotekarnim obveznicama SAD značilo je da zajmodavci u svim delovima sveta imaju isti problem. Što je još važnije, neizvesnost je učinila da mnoge strane finansijske institucije obrate veću pažnju drugim baznim sredstvima. To je uključivalo i kredite za njihova tržišta stanova i izgradnje, kao i ogromne kreditne prilive tokom prošle decenije za tržišta u razvoju, poput Centralne i Istočne Evrope (CEE). Ubrzo je postalo očigledno da takvo pozajmljivanje nije imalo adekvatno obezbeđenje u osnovnim ekonomskim elementima, ali da je, u ne tako beznačajnoj meri, uticalo na te osnovne elemente.

Iako je kriza počela kao finansijska kriza, pokazuje se da se preliva i da će se i dalje prelivati na proizvodne sektore1. Iako su mnoge firme manje zadužene i u boljem stanju nego u mnogim ranijim krizama, to nije slučaj sa građanima, a od njih zapravo zavisi krajnja tražnja. To je posebno slučaj na tržištu SAD gde je neto bogatstvo građana do danas u proseku izgubilo deset procenata vrednosti koja se beležila na vrhuncu, pri čemu je „efekat bogatstva” pokrenut cenama sredstava pojačao ovaj ciklus. Sve ukazuje na to da su domaćinstva znatno smanjila potrošnju i da će se ovaj trend nastaviti. Ovo smanjenje tražnje dovodi do ciklusa manjeg obima proizvodnje, manje zaposlenosti, slabijeg kvaliteta sredstava, i, ponovo, do manje tražnje.
Mnogi analitičari u početku su smatrali da će velika tržišta u razvoju, poput Rusije, Indije i Brazila, bolje proći u ovoj krizi nego SAD ili EU. Međutim, kako se kriza razvijala, pokazalo se da to nije slučaj. Očekuje se da će uticaj na tržišta u razvoju biti veliki, čak i na ona sa značajnim rezervama.

Svetska ekonomija je u teškoj situaciji. Hipotekarna kriza i visok spoljnotrgovinski deficit, spustili su vrednost američkog dolara, što je u dugoročnoj perspektivi dovelo do ekonomske krize koja je ozbiljno narušila čitav finansijski sistem Amerike. Da stvar bude još gora, američko tržište je jedno od najvećih na svetu, i na njega se direktno oslanjaju privrede mnogih zemalja, pa se tako američka kriza, poput domino efekta, prenela i na tržište Evropske unije i drugih regiona sveta uslovljavajući pojavu recesije i slom bankarskih sistema. U Evropi, u mnogim zemljama primetan je pad BDP-a (bruto domaći proizvod) i rast inflacije. Zemlje koje su prve osetile posledice ekonomske krize su Velika Britanija i Nemačka. Privrede ovih zemalja su poput američke, vezane za tržište stanova i finansijsku industriju, a pošto su suočene sa ogromnim brojem nenaplativih potraživanja, to direktno utiče na nesolventnost njihovih banaka.

„Gorke plodove“ svetske ekonomske krize verovatno najbolnije oseća Island, kome preti privredni kolaps. Island koji je doskoro važio za jedno od pet ekonomski najprihvatljivijih mesta za život, uputio je zvaničnu molbu Rusiji za dobijanje finansijske pomoći u iznosu od četiri milijarde dolara. Taj novac bi se upotrebio u svojstvu pomoći najvećim islandskim bankama čija dugovanja u ovom trenutku nekoliko puta premašuju bruto domaći proizvod Islanda.

----------------------------------------------------------
Goran Živkov, Andrew Vonnegut, Brankica Obućina, Nenad Popadić (2009) - STUDIJA o uticaju svetske ekonomske krize na poljoprivredu Srbije;

World economic outlook : a survey by the staff of the International Monetary Fund (2009).
Referentni URL