Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Patriotizam razlika od nacionalizma
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Patriotizam, domoljublje, rodoljublje (lat. patria, otadžbina, domovina, grčki patrios, poreklo, pripadnost), najistaknutiji je vid izraza ljubavi prema domovini.
Javljanjem prvih nacija u 18. i 19. veku dolazi i do pojave nacionalizma. Pojam nacionalizma dotaknuli su i Dirkem i Veber u svojim klasičnim teorijama, ali je tokom vremena menjan i postao je glavna tema brojnih modernih sociologa. Rudi Supek je razvoj nacionalizma prikazao kroz tri etape: s građanskom revolucijom pojavljuje se pojam nacionalizam koji označava pobuđeni nacionalni osećaj, isticanje demokratskih prava svakog građanina i njegove suverenosti koja se prenosi na narod i državu, osećaj jedinstva s vlastitim narodom ističe njegovu istorijsku posebnost (tradicija, pravo) a odbacuje sve što to jedinstvo može narušavati, s narodno-oslobodilačkim pokretom kolonijalnih i polukolonijalnih naroda protiv kolonijalnih vlasti nacionalna borba se povezuje s klasnom.
Gledajući više psihološku stranu, Zvonarević je nacionalizam definisao kao osećaj pripadanja naciji i verovanje da je upravo nacija najvažnija od svih socijalnih grupa kojima čovek pripada...

Patriotizam razlika od nacionalizma

Kada nekoga pitate ko je i šta je, jedna od stvari koja se u odgovoru najčešće pomenu jeste zemlja iz koje dotična osoba dolazi ili u kojoj živi. Činjenica da neko potiče iz neke zemlje ili u njoj živi obično je deo njegovog identiteta, nešto što treba pomenuti ako ne želimo da odgovor na pitanje „Ko si?” ili ,,Šta si?” bude nepotpun u pogledu jedne značajne pojedinosti.
Dok skoro svako neku zemlju smatra svojom, ipak nije svako patriota. Ali mnogi jesu. Danas, u nemalom broju zemalja patriotizam ponovo zadobija popularnost i snagu koju je nekada imao. To vredi i za društvene krugove koji bi, pre nekoliko godina, bili krajnje neprijemčivi za njega. Ako je neko patriota, to je veoma bitan deo njegovog identiteta, njegovog poimanja ko je i šta je. Ako u ovom pogledu čitalac ima nekih nedoumica, neka zamisli sagovornika koji kaze: ,,Ja sam američki patriota, ali to nije bitno za moj identitet, za to ko sam i šta sam.” Reći tako nesto zvucalo bi krajnje čudno….

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Patriotizam razlika od nacionalizma 3
ZAKLJUČAK 6
LITERATURA 7

Referentni URL