Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Čitanje Lektire - Metodologija
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Već duže vrijeme u sustavu obrazovanja postoji problem kod učenika po pitanju ispunjavanja obveze čitanja lektire. Često se kao ključno pitanje ističe ono što bi učenici trebali čitati i tko će odlučivati o izboru djela koja će biti na popisu.
Iako u Republici Hrvatskoj nema mjerodavnih institucija koje bi se bavile takvom problematikom, postoje brojna pojedinačna istraživanja koja se objavljuju tek kroz doktorske disertacije o lektiri i čitanju, te kroz metodičke monografije o lektiri u nastavi.
Ova tema je zanimljiva jer je poznato da se kroz sve godine školovanja proteže taj problem kao i kroz brojne druge generacije, ali nitko se baš pretjerano nije trudio da ga pokuša riješiti niti u najmanjoj mjeri.
Sama tema je bitna i za struku jer se svi nastavnici susreću s tim problemom i svatko ga od njih pokušava riješiti na svoj način( tj. kako god zna), umjesto da se dogovorom stručnjaka postigne neki dogovor po tom pitanju.

TEORIJSKO UTEMELJENJE

Godine 1996. austrijsko ministarstvo za nastavu i umjetnost pokrenulo je projekt pod naslovom »Privući čitanju« u komu se istražuju mogućnosti povećanja motivacije za čitanje i učenje.
U ostvarivanju projekta sudjeluje škola te šire socijalno i kulturno okruženje (roditeljski dom, knjižnica i druge kulturne institucije). Austrijski istraživači nastupaju s devizom – čitati s voljom i razumom. (http://www.vijesnik.hr/html/2002/09/11/D...ndexDef=1)
Francuski istraživači nastupaju s krilaticom o slobodi čitanja. Tako D. Pennac iznosi ova pravila za čitanje: pravo da ne čitam, pravo da preskačem, pravo da ne dovršim, pravo da čitam ponovno, pravo da čitam bilo što, pravo na zanos, pravo da čitam bilo gdje, pravo da čitam naglas. ( Pennac, 1996.)
Američki projekti također promiču slobodu čitanja. Evo samo nekih odrednica iz toga projekta: knjigu ne morate dovršiti; ako vam se knjiga ne sviđa, prekinite čitanje i nađite onu koja će vam se svidjeti; možete preskakati dijelove knjige koja vas ne zanima; držite knjigu pored sebe; čitajte knjigu dok čekate aktiviranje računala, čitajte mlađem bratu ili sestri itd. Austrijski teoretičar Bamberger uspostavio je tipologiju čitatelja (naivno-realistički, romantični, intelektualni, estetski, funkcionalno-pragmatični, emocionalno-fantazijski, racionalno-intelektualni, literarni, hedonistički i dr.). ( Tenžera, 2002.)...
Referentni URL