Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Vlast u romanu Tvrdjava, Mese Selimovica
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Mehmed Meša Selimović (1910 - 1982) je bio istaknuti srpski pisac iz Bosne i Hercegovine, koji je stvarao u drugoj polovini 20. veka.
Posle prve knjige, zbirke pripovedaka „Prva četa“ (1950), s temom iz NOB-a, objavljuje roman „Tišine“ (1961). Slede knjige, zbirka pripovedaka:
- „Tuđa zemlja“ (1962) i
- kratki poetski roman „Magla i mjesečina“ (1965).


„Derviš i smrt“ kritika je odmah oduševljeno pozdravila kao izuzetno delo. Ovaj roman je napisan kao reakcija na tadašnji Titov režim koji se vrlo često obračunavao sa političkim osuđenicima. I sam Mešin brat je bio na Golom otoku, što je bio dodatni motiv. Radnja romana zbiva se u 18. veku u nekom mestu u Bosni. Glavni junak je Ahmed Nurudin, derviš mevlevijskog reda. To je delo snažne misaone koncentracije, pisano u ispovednom tonu, monološki, s izvanrednim umetničkim nadahnućem, povezuje drevnu mudrost s modernim misaonim nemirima. Ono počinje od religioznih istina kao oblika dogmatskog mišljenja da bi došlo do čovekove večne upitanosti pred svetom, do spoznaje patnje i straha kao neizbežnih pratilaca ljudskog življenja. Knjigu je posvetio supruzi Darki, koja mu je celi život bila verni pratilac, prijatelj i podrška. Pisci iz Bosne i Hercegovine predložili su da se Meša ovim romanom kandiduje za Nobelovu nagradu za književnost.
Roman „Tvrđava“ (1970) vraća nas u još dublju prošlost, u 17. vek. Nakon romana „Ostrvo“ (1974) koji obrađuje teme iz savremenog života, slede dela: „Djevojka crvene kose“, „Pisci, mišljenja i razgovori“, „Za i protiv Vuka“, „Krug“ i „Sjećanja“ (1976). Ovo poslednje delo je autobiografsko. U njemu Meša Selimović opisuje mnoge važne događaje i ličnosti koje su na njegov život uticale i ostavile neizbrisiv trag.
U ovom radu bavićemo se romanom Tvrđava, odnosno temom vlasti u ovom romanu. Rad ima za cilj da prikaže i objasni na koji način je ova tema razrađena i obrađena u romanu Tvrđava. Kao paralela ovom biće dato stvarno stanje vlasti i socijalnih prilika u Bosni u vreme u kome je postavljena sama radnja romana, tačnije 17. Vek....

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Vlast u romanu Tvrđava, Meše Selimovića 4
2 Vlast i socijalne prilike u Bosni u XVII veku 12
ZAKLJUČAK 16
LITERATURA 17
Referentni URL