Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Mobilno bankarstvo 2
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Konvergencija mobilnih komunikacija i Interneta otvara nove kanale za različite finansijske servise. Finansijske institucije sada imaju mogućnost da ponude bankarske, brokerske, usluge osiguranja preko mobilnih telefona, personalnih digitalnih asistenata (PDA) ili pejdžera. Pri tom one povećavaju lojalnost svojih klijenta kao i produktivnost svojih zaposlenih. Klijenti na ovakve usluge odgovaraju povećanim entuzijazmom. Prema istraživanjima koja je sprovela Nokia, aplikacije mobilnog bankarstva su na samom vrhu zahteva korisnika bežićnih uređaja. Istraživanja Meridijena to potvrđuju, do 2003 oko 40 miliona korisnika će upotrebljavati mobilnu tehnologiju za pristup nekim finansijskim servisima. Brza adaptacija na nove tehnologije možda za nekog predstavlja malo iznenađenje. Razlog tome je što putem mobilne tehnologije može da se uradi ono na šta su finansijske institucije čekale već duže vreme. One nam daju aplikacije za proveru bankovnog računa, trgovinu akcijama ili prenos sredstava sa računa na račun koje se bukvalno mogu izvršiti sa bilo kog mesta i u bilo koje vreme.
Proširenje bankarskih i brokerskih institucija na kanale mobilnih finansijskih servisa izvršeno je agresivno. Većina Evropskih finansijskih institucija ponudila je komplentno mobilno poslovanje svojim korisnicima. 1999 godine oko 90% banaka u Evropi već je u svojoj ponudi imalo neku od formi mobilnog bankarstva. Jedan od pionira u nuđenju finansijskih usluga na polju mobilne tehnologije je svakako MeritaNorthBanken. Ona je već 1992 godine nudila neku od formi mobilnog bankarstva. Vodeći na ovom polju u SAD su brokerske firme kao što su DLJ Direct, Fidelity, E-Trade, MSDW Online i Ameritrade. One nude mogućnost za trgovinu akcijama putem mobilne mreže. Međutim za očekivati je da će u narednih nekoliko godina neke od firmi, bilo veće ili manje, loše iskoristiti mogućnost mobilnog poslovanja...

Sadržaj

1. Uvod u mobilno bankarstvo 1
2. Mobilni finansijski servisi 2
2.1. Bankarski servisi 2
2.2. Brokeri 2
2.3. Investiciono Bankarstvo 3
2.4. Drugi finansijski servisi 4
3. Mobilno plaćanje 5
3.1. Kartičarstvo 5
3.2. Rešenja koja ne koriste kartice 5
3.3. Bluetooth plaćanje 6
3.4. Mobilni keš 6
4. Principi poslovanja m-bankarstva 7
5. Strategije m-bankarstva 12
10. Zaključak 13
11. Literatura 14
Referentni URL