Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Obračun nabavne vrijednosti prodate robe - osnovi računovodstva
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


U ovom radu čija tema nosi naziv «Obračun nabavne vrijednosti prodate robe» biće riječi o tome kako se vrši taj obračun, kojim se to metodama računovodstvo koristi da bi se prevazišli pojedini problemi koji se susreću pri samom obračunu nabavne vrijednosti i sl. Najprije ćemo se upoznati sa samim pojmom «roba», te pojmovima koji su ključni za ovu temu, a zatim i pojedinim metodama koje će biti obrađene kroz primjere. Takođe ćemo vidjeti i da izbor različitih metoda pri obračunu nabavne vrijednosti prodate robe može da ima različite efekte na ukupan poslovni rezultat preduzeća.

NABAVNA VRIJEDNOST PRODATE ROBE

Trgovinska preduzeća imaju zadatak da vrše kupovinu robe koju, po pravilu, prodaju u nepromjenjenom obliku. Tu se vidi razlika između materijala i robe koju je bitno uočiti. Naime, materijal se nabavlja da bi ga preduzeća koja su za to namjenjena prerađivala, dok se roba prodaje onakva kakva je bila prije nabavke. Dakle, nabavka robe zauzima značajno mjesto kod trgovinskih preduzeća.
«Nabavna vrijednost prodate robe je iznos koji je trgovac platio za robu prodatu u toku računovodstvenog perioda.»

Komponente nabavne vrijednosti prodate robe: ...
Referentni URL