Čovjek i njegova prava u kršćanskoj viziji -ij

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA

Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak

Poruka: 8,277
Poruka: #1
Čovjek i njegova prava u kršćanskoj viziji -ij
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Kršćanstvo (od grč. Xριστός) je monoteistička svjetska religija, nastala u Palestini u prvom stoljeću naše ere. Obuhvaća brojne kršćanske crkve, zajednice i sekte, kojima je zajednička vjera u Isusa Krista, te prihvaćanje života u skladu s evanđeljem. Utemeljio ju je Isus Krist, a njezini sljedbenici nazivaju se kršćanima. Kršćanstvo pripada tipu povijesne, proročke i objavljene religije, etično-mistične strukture, spasenjski i eshatološki usmjerene. Kroz historiju se raščlanilo na više konfesija (katolicizam, pravoslavlje, protestantizam, nestorijanstvo i monofizitstvo) i njima odgovarajućih crkava (Katolička Crkva, pravoslavne crkve, protestantske crkve i istočne pretkalcedonske crkve). Kršćanska era počinje Isusovim rođenjem.
Kršćanstvo je nastalo u prvom stoljeću naše ere u Palestini unutar židovstva. U drugoj polovici tog stoljeća osamostaljuje se kao posebna religija i širi po gradovima Rimskog Carstva, osobito zaslugom apostola Pavla i njegovih misijskih putovanja. U Novom Zavjetu spominju se samo kršćani (Dj 11,26), a naziv kršćanstvo prvi spominje Ignacije Antiohijski (107) i drugi ranokršćanski pisci (Origen, Euzebije)....

POJAM ČOVJEKA

Čovjek je uvijek bio i ostane samo pitanje nego i problem samom čovjeku. Na pitanje šta je čovjek? M. Buber priznati filozof religije u svojoj knjizi „ Problem čovjeka“ izlaganje o o čovjeku počinje anegdotom o rabiju Bunamu, učitelju hedonizama, koji priča da je jedanput svojim učenicima kazao: „Htio sam napisati knjigu koja se trebala zvati „Adam“, i trebalo je da u njoj stoji cijeli čovjek. Ali sam se tada predomislio i odlučio da tu knjigu ne napišem. I Buber nastavlja s tom anegdotom ovako: „U ovoj se riječi s prizvukom naivnosti jednog stvarnog mudraca , koliko god pritom bila drugačija njegova namjera, izriče cijela povijest ljudskog razmišljanja o čovjeku. Od pradavnih vremena čovjek zna da je on sam sebi najvažniji predmet, ali se ipak boji obraditi upravo ovaj predmet kao cjelinu, to jest njegovu bit i smisao. Ponekad on to i počne, ali ga iscrpi problematika bavljenja svojim vlastitim bićem i on se povlači. Slično mišljenje je imao i filozof Melebranche, koji u predgovoru u svojoj knjizi piše: „od svih ljudskih znanosti, znanost o čovjeku je najvrjednija. Međutim ova znanost koju imamo ne njeguje se dovoljno, niti se posebno izučava. Većina ljudi je potpuno zanemaruje, pa i oni koji se bave tom znanošću, a još je manje onih koji se njoj s uspjehom posvećuju.
Kant je takođe u nekim svojim filozofskim spisima zastupao istu važnost pisanja čovjeka, ali istodobno i kao nerješivi problem. On u svom neobjavljenom djelu koje nije izdao, ali je priznao vjernost svojih stavova, iznosi kako se filozofija treba baviti sljedećim pitanjima:
1. Što ja mogu znati?
2. Što ja trebam učiniti?
3. Čemu se ja smijem nadati?
4. Što je čovjek?

Na prvo pitanje odgovara metafizika, na drugo moral, na treće religija, a na četvrto antropologija. Zatim sam Kant dodaje: „Uglavnom, moglo bi se sve ovo ipak računati u antropologiju jer se prva tri pitanja odnose na ovo zadnje“...

PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:46 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 

Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Prava i dužnosti roditelja u odnosu na ličnost deteta (vaspitanje i obrazovanje) derrick 0 2,358 09-03-2014 01:35 AM
zadnja poruka: derrick
  Prava i položaj žena u društvu - hr derrick 0 3,320 21-09-2013 11:21 AM
zadnja poruka: derrick
  Odnos religije i prava - ij Dzemala 0 3,056 10-09-2010 04:07 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Uticaj sloboda veroispovesti na ljudska prava i slobode Dzemala 0 2,382 01-09-2010 08:17 PM
  Zaštita prava na socijalno osiguranje -ij Dzemala 0 3,072 13-08-2010 08:39 PM

Skoči na forum: