Znanstvena metoda i njene osnovne značajke - metodologija istraživačkog rada

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Znanstvena metoda i njene osnovne značajke - metodologija istraživačkog rada
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Razvoj znanstvene metode predstavlja neodvojiv dio od historije razvoja same znanosti. Drevni Egipatski dokumenti, opisivali su metode medicinske dijagnoze. U drevnoj Grčkoj, nekoliko bitnih elemenata induktivne znanstvene metode bili su opisani. Moderna znanstvena metoda, prvo je razvijena u Mulsimanskoj znanosti, gdje je ostvaren značajan napredak u metodologiji, naročito u radovima Alhazena u 11. stoljeću. Najznačajniji razvoj znanstvene metode u muslimanskoj znanosti, bilo je korištenje eksperimenata, da bi se razdvojio skup između znanstvenih teorija u sklopu generalne empirijske orijentacije.
Fundamentalne doktrine znantvene metode nastale su ništa kasnije, do uspona modernih prirodnih znanosti, u 17 i 18 stoljeću. 1637 godine Rene Decartes, uspostavio je okosnicu principa znanstvene metode u svom djelu „Diskurs Metode“. Smatra sa da je ovo prvi početak znanstvene metode.
Krajem 19. stoljeća, Čarls Sanders Pierce, predložio je shemu za koji se ispostavilo kasnije da je imala uticaja na razvoj sadašnje znanstvene metode. Pierce je predstavio napredak na nekoliko načina. Prvo, u svome djelu „Kako razjasniti naše ideje“, Pierce je predstavio objektivno verifikovanu metodu za testiranje istine narodnog znanja, na način koji je iznad pukih alternativa, fokusirajući se na indukciju i dedukciju (što je i bio trend sredinom 18 stoljeća). Drugo, i više direktan značaj i uticaj na modernu metodu, Pierce je uspostavio temelje za hipotezu/testiranje koja je i danas u upotrebi. ...

METODE U ZNANSTVENOISTRAŽIVAČKOM RADU

Prije ekspilicitnog navođenja osnovnih značajki znanstvenih metoda, potrebno je vrlo koncizno podsjetiti na nekoliko pojmova kao što su: logika, metoda, metodologija i metodika.

LOGIKA

Logika (grčki „logos“- razum, mišljenje, prosuđivanje, odnosno znanost o načelima mišljenja, razumnost, pravilnost i unutrašnja zakonomjernost) je znanost (nauka) o pravilnom mišljenju što vodi istini (tzv.formalna logika). Formalna logika kao „elementarna“ bavi se pojmovima (njihovim opsegom i sadržajem), sudovima, zaključcima, a kao znanost o metodi bavi se putevima i uvjetima znanstvenog spoznavanja. Za razliku od formalne logike, formalistčka logika je metafizička znanost koja razmatra vanjske oblike mišljenja nezavisno od njihova sadržaja i izvan razvoja.
Logika je grana filozofije. To je nauka o oblicima valjane (pravilan, ispravan, tačan) misli i metodama saznanja. Logika sa metodologijom je jedna od osnovnih filozofskih disciplina.
Logika, prosto govoreći, znači veštinu i metodu pravilnog mišljenja. Ona je „logija“ ili metoda svake nauke, svakog učenja i svake umetnosti, i čak je sakrivena i u muzici. Ona je nauka zato što se proces pravilnog mišljenja može, kao kod Fizike i Matematike, svesti na zakone, i njih može naučiti svaki normalan čovek. Ona je veština zato što vežbanjem daje mišljenju najzad onu nesvesnu i neposrednu sigurnost kojom prsti pijanista klize preko njegovog instrumenta do slučajnih harmonija. Ništa nije suvlje od logike, a ništa važnije.
Ovu nauku nagoveštavali su već Sokrat, koji je neprestano tražio da se sve definiše, i Platon, koji je neprestano izglađivao sve pojmove. Mala rasprava Aristotelova O definiciji pokazuje kako se njegova logika hranila iz tih izvora.
„Želite li da ce razgovarate sa mnom (rekao je Volter) onda mi definišite svoje pojmove.“
Kolike bi se debate bile svele na jedan paragraf, samo da su disputanti preduzeli da definišu svoje pojmove! Alfa i omega logike, njeno telo i duša, jeste to da se svaki važni pojam u ozbiljnom govoru podvrgne najstrožijem ispitivanju. To je teško, i to bezobzirno stavlja duh na probu, ali, ako je ovo izvršeno, onda je i svaki zadatak već napola rešen
Možemo reći da je, logika je izučavanje idealne metode mišljenja i ispitivanja; unutrašnje i spoljno posmatranje, dedukcija i indukcija, obrazovanje hipoteza i eksperimenat, analiza i sinteza, to su oblici ljudske delatnosti što ih logika teži da razume i njima da se bavi....


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:41 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Unapredjenje rada stručnih lica iz oblasti zaštite na radu derrick 0 1,014 24-02-2014 04:04 PM
zadnja poruka: derrick
  Primjena statičkih metoda za ocjenu investicionog projekta Dzemala 0 1,174 14-08-2011 10:22 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Seminarski rad - Metodi rada u menadžmentu erik_bananamen 0 1,801 14-05-2011 12:33 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Osnovne karakteristike prevoznih i spediterskih tarifa - poslovni menadžment zekan 0 1,399 09-09-2010 03:55 PM
zadnja poruka: zekan
  Menadzment u sportu osnovne delatnosti u sistemu sporta -n zekan 0 1,340 09-09-2010 03:16 PM
zadnja poruka: zekan

Skoči na forum: