Znacaj promotivnog miksa za plasman proizvoda

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Znacaj promotivnog miksa za plasman proizvoda
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz marketinga.

U poslednje vreme uspešne kompanije su izmenile svoju marketinšku koncepciju, prilagođavajući se zahtevnijim i bolje informisanim kupcima. Umesto klasičnog pristupa promociji (reklame u štampi, na TV ili na radiju, a u poslednje vreme i na internetu) dolazi novi pristup (sajmovi, nagradne igre, kuponi, degustacije i sl.) koji prioritet daje stvaranju kratkoročne prodaje i povoljne slike promotora. Taj pristup se zove „Unapređenje Prodaje“.

Unapređenje prodaje dramatično je poraslo u proteklih deset godina, velikim delom zbog usmerenosti preduzeća na kratkoročne profite i vrednost i razumljive potrebe za promocionim strategijama koje rezultiraju kratkoročnim povećanjima prodaje. Polazeći od ovakvog objašnjenja unapređenja prodaje, kao dela marketing komunikacije, ovaj rad i pored teoretskih pretpostavki obuhvata i odgovarajuće primere i slučajeve iz prakse kojima se ilustruju karakteristične marketinške manifestacije u raznim kompanijama.

Unapređenje prodaje, kao deo marketing komuniciranja, nudi u sebi dosta prostora za kreativne ideje što je mene u najvećoj meri i privuklo da obradim ovu temu i naučim nešto više o ovom obliku promocije. U ovom seminarskom radu pokušaću ukratko da izložim postupak razvoja novog proizvoda. Sva priča počinje sa definicijom proizvoda/usluge, njegovom namenom/ciljem, fazama razvoja ideje, a završava se razvojem proizvoda/usluge i njegovim pozicioniranjem na tržištu. Kolika je važnost ovoga procesa, govori i činjenica da upravo on može biti presudan usponu, ili često nenadoknadivom padu jedne kompanije. Ova priča osobito je presudna start up firmama, koje tek ulaze na tržište i kod kojih ne postoji „žuti karton“. Da bi sve bilo izvesno, neophodno je svakom segmentu razvoja ideje pristupiti maksimalno oprezno i pažljivo, uzimajući sve detalje, iza kojih se može kriti uspon, ili pad celokupnog projekta.

Pogrešno je mišljenje da je dobra ideja 50% uspeha razvoja proizvoda. Dobra ideja jeste velika šansa novog proizvoda, ali nikako garant dobrog pozicioniranja. Postoje brojni elementi tržišta, okoline, parcepcije potrošača, koji mogu biti presudni za uspešnu misiju. Čak i velikim firmama, sa dobrim idejama, dobro isplaniranom i osmišljenom strategijom, snažnim marketing potporom uvoda proizvoda na tržište, desi se neželjeni pad. Razlog ovakvog kraha najčešće leži u svesnom, ili nesvesnom zanemarivanju nekih na prvi pogled, nevažnih činjenica i nedovoljnom, ili pak neadekvatnom ispitivanju tržišta.

U tekstu ću i nabrojati neke primjere iz prakse, iza kojih stoji ne/uspeh plasiranja proizvoda.

1.1 Instrumenti promotivnog miksa

Šta je promotivni miks? Različite aktivnosti koje preduzeće preduzima da bi oglasilo vrednosti svojih proizvoda i uverilo kupce da ih kupe nazivaju se zajedničkim imenom promotivni miks.On uključuje:
1. oglašavanje,
2. unapređenje prodaje,
3. odnose s javnošću,
4. direktni marketing
5. ličnu prodaju.

Promotivni miks (4 instrumenta)
1. Reklamiranje
2. Lična prodaja
3. Publicitet
4. Promotivna prodaja

1.2 Oglašavanje ili reklamiranje


To je plaćena, indirektna komunikacija o preduzeću i njegovim proizvodima poslata ciljnoj grupi putem sredstava masovnih medija – televizije, radija, štampe, interneta. Glavne odluke prilikom planiranja oglašavanja su: postavljanje ciljeva, izbor i utvrđivanje sredstava, stvaranje propagandne poruke i ocenjivanje.

Ciljevi bi se trebali zasnivati na informacijama o ciljnom tržištu, ciljnoj grupi potrošača, pozicioniranju proizvoda na tržištu i marketing miksu. Postoje tri osnovna vida oglašavanja, a to su: informativno oglašavanje,oglašavanje radi uveravanja i oglašavanje radi podsećanja.

Utvrđivanje sredstava za oglašavanje podrazumeva određivanje faktora koje treba uzeti u obzir, a to su:
• Faza u životnom ciklusu proizvoda
• Tržišni udeo
• Konkurencija
• Učestalost oglašavanja
• Diferencijacija proizvoda
• Strateški protiv taktičkih proračuna
• Ukupni proračun za promociju, konzistentnost, mogućnosti rastezanja proračuna, završni račun

Stvaranje propagandne poruke: marketing menadžeri moraju pomoći oglašivačkim agencijama pri stvaranju poruke koja će imati najbolji efekat na ciljnu grupu. Poruka treba da bude smislena, upečatljiva i uverljiva. Utiecaj koji će poruka ostaviti zavisi o onome šta je rečeno i na koji način.

Odabir sredstva oglašavanja uključuje:

Sadržaj :
1 UVOD 3
1.1 Instrumenti promotivnog miksa 4
1.2 Oglašavanje ili reklamiranje 4
1.3 Unapređenje prodaje 5
1.4 Odnosi s javnošću 6
1.5 Direktni marketing 7
1.6 Lična prodaja 7
1.7 Istorijat firme "Soko – Nada Štark" 8
1.7.1 Proizvodni program Kompanije "Soko - Nada Štark" 8
1.7.2 Organizaciona struktura Kompanije “Soko – Nada Štark” 9
1.8 Struktura i zaštita zaposlenih u Kompaniji 9
1.9 Primarni ciljevi promotivnog miksa "Štark" kompanije 9
1.9.1 Opis uočenog problema 10
1.10 Značaj primene promotivnog miksa na prodaju 11
1.11 Planovi i uticaj plasmana proizvoda na budućnost kompanije 12
2 ZAKLJUČAK 14
3 LITERATURA 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:07 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Dizajn proizvoda derrick 0 2,909 12-09-2013 12:41 AM
zadnja poruka: derrick
  Promocija kao instrument marketing miksa derrick 0 1,858 11-09-2013 02:12 PM
zadnja poruka: derrick
  Promocija proizvoda od drveta u zemljama bivše SFRJ derrick 0 1,460 09-09-2013 02:46 PM
zadnja poruka: derrick
  Plasman turističkog aranžmana derrick 0 3,427 12-01-2013 11:00 AM
zadnja poruka: derrick
  Marketing i razvoj proizvoda Maja 0 2,242 19-02-2012 08:41 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: