Znacaj i dela Ogista Konta - sociologija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Znacaj i dela Ogista Konta - sociologija
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz biologije, sociologije, psihologije ,filozofije , ekologije, fizike, geografije, Istorije i hemije.


Početkom prošlog veka u kontekstu delovanja društvenih i kulturnih faktora, bile su izražene dve opšte idejne tendencije toga vremena. Jedna se ogledala u težnji da se izgradi opšta nauka o društvu koja bi se oslobodila filozofije i konstituisala kao "pozitivna nauka", po ugledu na prirodne nauke, i druga, koja je išla za tim da tu pozitivnu novu nauku o društvu i čoveku poveže sa društveno-političkom praksom tog vremena i zahtevima klasa i socijalnih pokreta.

Upravo četrdesetih godina prošlog veka javljaju se potrebe za novom naukom o društvu i čoveku. Rodonačelnici tj. utemeljivači sociologije kao nauke bili su Ogist Kont i Karl Marks. Dakle, u ovim specifičnim uslovima Kont i Marks razvijaju teorijske i metodološke osnove nove nauke o društvu otvarajući put njenom konstituisanju i razvitku. Sociologija je po predmetnoj strukturi jedna nauka o društvu, ali sa različitim teorijskim i idejnim orijetacijama i podelama unutar sebe: građanskom i marksističkom. Ogist Kont je ne samo prvi "kum" te nove nauke o društvu, već je i utemeljivač svojevrsne sociologije poretka u funkciji građanskih snaga koje su za status quo, odnosno održanje postojećeg stanja. Karl Marks je utemeljivač sociologije, kao sociologije revolucije, koja je u funkciji snaga revolucionarnog razvoja društva od klasnog u besklasno.

Ovaj rad predstavlja pokušaj da se rasvetli doprinos Ogista Konta razvoju socijalne teorije. U tom smislu, nakon kratkog osvrta na njegovu biografiju, razmotriće se suština pozitivizma kao dominantnog metodološkog pravca u sociologiji toga vremena. Nakon toga će se preći na sagledavanje utemeljenja sociologije kao pozitivne nauke, gde će se protumačiti Kontovo stvaranje nove nauke koja će se baviti zakonima društvenog razvitka na identičan način na koji se prirodne nauke bave prirodnim zakonima. U odeljku Red i napredak, rastumačiće se Kontov pogled na zadatak sociologije, u zavisnosti od toga da li proučava ljudsko društvo u stanju mirovanja ili razvoja i kretanja. Zatim sledi razmatranje stadijuma u razvitku ljudskog društva, što ujedno predstavlja i težište njegovog pogleda na društvo, gde se daje prikaz tri različita stadijuma društvenom razvitku koja su, ujedno, praćena evolucijom različitih oblika mišljenja. Enciklopedijski zakon je sledeće poglavlje rada usmereno na njegovu sistematizaciju nauka u skladu metodama na kojima se one zasnivaju. U pretposlednjem poglavlju se sagledava uloga porodice u društvu, s obzirom da Kont smatra da u njoj vladaju odnosi koji predstavljaju osnovu društvenih odnosa. Na kraju rada je dat prikaz Kontovog viđenja novog društva, što je logično imajući u vidu ulogu Konta kao velikog društvenog reformatora koji je težio da dovrši ono što je započela francuska buržoaska revolucija, čiji je savremenik bio....

Sadržaj


Uvod 2
1. Biografija 2
2. Pozitivizam 3
3. Utemeljenje sociologije kao pozitivne nauke 3
4. Red i napredak 5
5. Stadijumi u razvoju ljudskog društva 6
6. Enciklopedijski zakon 9
7. Porodica 9
8. Novo društvo 10
9. Značaj Kontovog dela 10
Zaključak 11
Literatura 13


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:36 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Sociologija porodice derrick 0 3,794 08-03-2014 11:49 PM
zadnja poruka: derrick
  Šta je sociologija derrick 0 2,495 21-09-2013 09:52 AM
zadnja poruka: derrick
  Islam-sociologija derrick 0 3,137 08-01-2012 08:09 PM
zadnja poruka: derrick
  Država - Sociologija derrick 0 2,743 08-01-2012 07:41 PM
zadnja poruka: derrick
  Sociologija pojam sociologije i njen odnos sa drugim društvenim naukama Dzemala 0 3,330 18-08-2011 06:39 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: