Zdravstvena ispravnost namirnica

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Zdravstvena ispravnost namirnica
UVOD

Toksikologija je nauka o otrovima (toxicon – otrov i logia – nauka). Toksikologija proučava metode dobijanja otrova, njihove fizičke i hemijske karakteristike, metode identifikacije iz raznih materijala, kao i metode lečenja bolesti uzrokovane otrovima (intoksikacija). Toksikologija se može definisati kao grana nauke koja proučava štetne (toksične) efekte hemijskih agenasa na žive organizme. Ova definicija sadrži tri osnovna elementa koji su predmet toksikoloških izučavanja: toksička agens (toksikant, toksična supstanca), živi organizmi, kao biosistem koji reaguje na toksikante i toksički efekat tj., zbir svih fizioloških i biohemijskih a kad kad i strukturnih promena koja su rezultat direktne, ponekad vrlo specifične hemijske interakcijeizmedju toksikanata i pojedinih sastojaka ćelije ili tkiva.
Toksikologija proučava hemijska zagađenja i njihovo štetno dejstvo na živi svet (čovek, biljke, životinje i mikroorganizme).

Toksikološka istraživanja imaju za cilj da utvrde: granicu bezbednosti tj. količinu hemijskih supstanci čije je unošenje u toku celogživota i nema štetnih posledica za zdravlje, prirodu toksikoloških efekata koji se ispoljavaju u slučaju unošenja većih količina, način kako da se otkriju subtoksični efekti pre nego što postanu štetni, uslove pod kojima se odredjene supstance mogu neutralizovati bez opasnosti, treba naglasiti da nijedna supstanca nije potpuno bezbedna. Postoji samo način da se ona bezopasno primeni. I ovde se mora prihvatiti odredjeni rizik, inače bismo se morali odreći mnogih korisnih supstanci. Kada se pominje živi organizam, biosistem, humana populacija se ponaša egocentrično iosnovnu brigu upravlja na čoveka. Međutim, isto tako, puna ozbiljnost mora se obratitina delovanje hemikalija na prirodnu sredinu i organizme koji u njoj žive.


S A D R Ž A J


UVOD 3
1 Zdravstvena ispravnost namirnica 4
1.1 Pojam i značaj zdravstvene ispravnosti namirnica 4
1.2 Kontrola zdravstvene ispravnosti namirnica 7
1.3 Propisi i standardi u oblasti zdravstvene ispravnosti namirnica 10
ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 14


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:28 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Zdravstvena nega bolesnica obolelih od karcinoma grlića materice derrick 0 2,458 12-09-2013 01:26 PM
zadnja poruka: derrick
  Zdravstvena nega obolelih od Parkinsonove bolesti derrick 0 2,740 12-09-2013 01:24 PM
zadnja poruka: derrick
  Zdravstvena nega obolelih od upale pluća derrick 0 2,010 12-09-2013 01:23 PM
zadnja poruka: derrick
  Klinička slika i zdravstvena nega pacijenata sa poremećajem govora derrick 0 2,059 16-01-2013 09:40 PM
zadnja poruka: derrick
  Zdravstvena nega kod pacijenta obolelog od karcinoma pankreasa Dzemala 0 3,770 14-08-2011 01:36 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: