Zastupanje u praksi socijalnog rada – primer akcije zastupanja romske dece 8 razreda

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Zastupanje u praksi socijalnog rada – primer akcije zastupanja romske dece 8 razreda
U Srbiji danas živi između 100 000 i 450 000 Roma (procene variraju u zavisnosti od izvora), većinom u naseljima bez infrastrukture, u kojima vlasti nisu obezbedile ni najosnovnije uslove za život, kao što su električna energija i uklanjanje smeća. Često se sprečava njihov ulazak na javna mesta, ne pružaju im se usluge u institucijama, a izloženi su i fizičkom nasilju, čak i od strane pripadnika policije. Nepovoljni ekonomski i socijalni uslovi, kao i nedovoljna otvorenost edukativnih institucija za specifičnosti položaja romske populacije, umanjuju mogućnost školovanja dece. Stoga prosečna romska porodica živi u siromaštvu, veoma je malo uključena u institucije sistema, i izolovana od savremenih društvenih tokova. Mnoga romska deca počinju da rade/zarađuju u ranom detinjstvu, proseći na ulici, ili skupljajući otpad. Većina te dece, čak i mlađe od šest godina, to vreme na ulici provodi sama, bez zaštite i brige odraslih.

Siromaštvo romske populacije i diskriminacija kojoj su izloženi, vode ka kršenju mnogih njihovih prava. Neka deca, iako imaju porodice, bivaju smeštena u institucije za decu bez roditeljskog staranja, institucije za decu sa smetnjama u razvoju, ili u institucije za mlade u sukobu sa zakonom. Besplatno školovanje u specijalnim školama i davanje socijalne pomoći su takođe faktori koji otežavaju socijalnu inkluziju Roma, u tom smislu što siromaštvo romskih porodica dodatno podstiče njihovo odlučivanje na upis dece u specijalne škole, pa i na smeštaj dece u institucije socijalne zaštite. Stoga je neophodno uticati na vlast da preduzme dugoročne mere radi uključivanja Roma u obrazovni sistem i život lokalne zajednice, koje bi ciljale na relevantne i suštinske uzroke održavanja Roma u poziciji socijalne izolacije. Usluge institucija su često niskog kvaliteta, i nedovoljno prilagođene potrebama romske dece.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:21 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Komunikacija dece kroz igru derrick 0 2,166 06-03-2014 12:57 AM
zadnja poruka: derrick
  Motivacija zaposlenih u predškolskoj ustanovi - plan master rada derrick 0 1,608 06-03-2014 12:49 AM
zadnja poruka: derrick
  Priprema dece za polazak u školu derrick 0 3,486 06-03-2014 12:28 AM
zadnja poruka: derrick
  Razvijanje komunikacijskih sposobnosti dece predškolskog uzrasta derrick 0 2,147 06-03-2014 12:27 AM
zadnja poruka: derrick
  Specifičnosti vaspitno-obrazovnog rada sa djecom oštećenog sluha derrick 0 1,448 04-03-2014 03:11 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: