Zastita i upravljanje ljudskim resursima u hotelima

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Zastita i upravljanje ljudskim resursima u hotelima
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadzmenta proizvodnje.

Strukturna organizacija podrazumeva način na koji se aktivnosti organizacije dele, grupišu i koordiniraju na relaciji menadžer i radnici, menadzer i menager i radnik i radnik. Postoje tri vida formalne structure sektora organizacije: prema funkciji, prema proizvodu/trzištu, ili matrčna.

Turizam i hotelijerstvo je najznačajnija industrija svijeta, po broju zapošljavanja i utjecaja na socijalnoekonomski razvoj zemlje. U ovom stoljeću turistička industrija će se i nadalje brzo razvijati. Turizam je industrija koja će zemljama u razvoju pomoći da riješe probleme nezaposlenosti i siromaštva i to tako da njihove potencijale – prirodne ljepote I kulturnu baštinu - učine profi tabilnim. Kvalitativne odrednice razvoja turizma budućnosti svijeta, prema predviđanjima World Tourism Organization, od 673 milijuna turista u 2000. godini, porast će na 1 milijardu 2010. godine, odnosno 1,6 milijardi 2020. godine. Turizam dakle ima budućnost; njegovo je tržište slobodno, zajedničko za sve turističke zemlje svijeta, gdje globalizacija dolazi do punog izražaja. U globalnom turističkom selu važe zajednička pravila: globalni informatizacijski sustav rezervacija, globalna konkurencija, veliki turistički nacionalni koncerni koji će nametnuti i diktirati ekonomska pravila i raspodjelu turističkog profi ta, te ono najznačajnije, globalizacija kapitala i rada.

Funkcionalna organizacija u jednom sektoru spaja sve one koji se bave jednom vrstom aktivnosti ili nekoliko srodnih aktivnosti, a što se naziva delatnost. Na primer organizacija podeljena po funkciji može da ima zasebne sektore za proizvodnju, marketing i prodaju. Menadžer bi u ovom slučaju bio odgovoran za prodaju svih proizvoda koje organizacija izradjuje. Funkcionalna organizacija je najlogicniji utemeljeni oblik za podelu na sektore. Koriste je uglavnom male firme koje nude ograničen broj proizvoda pošto se ovakvom organizacijom efikasno koriste specijalizovani resursi. Jos jedna prednost structure prema funkciji jested a olaksa posao nadgledanja, pošto je svaki menadzer stručan za mali raspon kvalifikacija.Dalje, struktura prema funkciji omogucije da se lakes mobilisu ljudi s usskim kvalifikacijam i upute tamo gde su u datom trenutku najpotrebniji. Medjutim ova struktura organizacije ima i nedostataka. Posto menadžeri za određene delatnosti moraju da podnose izvestaje centralnoj direkciji, donosenje brzih odluka, kada je to potrebnoveoma je otežano.

Organizacija prema proizvodu/trzistu, često se naziva i organizacija prema diviziji, okuplja u jednu radnu jedinicu sve koji su uključeni u proizvodnju i marketing jednog priozvoda ili grupe srodnih proizvoda, sve one koji se nalaze na odredjenom području, ili svo koji rade sa određenom vrstom klijenta. Većina velikih kompanija koje proizvode veliki broj proizvoda ima organizacijonu strukturu prema proizvodu ili trzistu. U jednom trenutku egzistencije organizacije sama veličina i raznolikost proizvoda će strukturu prema funciji učiniti nezgrapnom. Kada izdvojenost na sektore kompanije postane i suviše složena da bi se obavljala koordinacija strukture po funciji, glavni menadzment će

Organizaciona struktura hotela “IVAN`S HOLDING” šema………………………….3
UVOD ………………………………………………………………………………....4
ZAŠTITA LJUDSKIH RESURSA U HOTELIJERSTVU…………….…………...…5
PODELA MENADŽERA …………………………………………………………….9
HIJERARHIJA ………………………………………………………………………..10
KOORDINACIJA. ……………………………………………………………………10
DIZAJN ORGANIZACIJE …………………………………………………………...11
UPRAVLJAČKA STRUKTURA HOTELA ………………………………………….12
Organizacijska struktura kompanije “ IVAN`S HOLDING” ……………………….....13
Literatura ……………………………………………………………………………..…15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:51 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Upravljanje proizvodnjom 3 derrick 0 1,637 14-09-2013 12:51 AM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje integracijom projekta derrick 0 1,706 18-01-2013 01:06 PM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje promenama i upravljanje inovacijama Maja 0 2,558 09-03-2012 02:43 PM
zadnja poruka: Maja
  Zalihe i upravljanje zalihama Maja 0 3,741 09-03-2012 02:32 PM
zadnja poruka: Maja
  Upravljanje projektom Maja 0 2,198 09-03-2012 02:28 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: