Zalihe

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Zalihe
UVOD


Zalihe predstavljaju značajan deo ukupnih poslovnih sredstava preduzeća i one za sebe vežu veliki deo novčanih ulaganja. Da ta ulaganja ne bi bila neopravdano visoka, zalihama se treba od strane menadžmenta preduzeća efikasno upravljati. Zalihe mogu biti u obliku: sirovina i materijala, nedovršene proizvodnje, poluproizvodnje i gotovih proizvoda.


Za zalihe poluproizvoda je karakteristično da su iste nužne između različitih perioda (etapa) proizvodnje, jer se putem njih omogućava efikasnije realizovanje proizvodnih programa. Ukoliko ne bi bilo ovih zaliha u preduzeću, tada bi trebalo u svakoj etapi proizvodnje čekati da se kompletira deo prethodne proizvodnje. Da bi se izbegli zastoji (prazni hodovi) u proizvodnji, preduzeće se opredeljuje da drži ovaj vid zaliha bez obzira na tezaurizaciju novca i trenutni finansijski efekt. Zalihe sirovina i repromaterijala stvaraju uslove za fleksibilniji rad preduzeća, posebno u delu njihove nabavke.

Na menadžmentu preduzeća je da iskoristi sve moguće prednosti finansijske funkcije u odnosu na pribavljanje sirovina i repromaterijala (niže nabavne cene, količinske rabate, duže rokove plaćanja i sl.). Zalihe gotovih proizvoda omogućavaju preduzeću fleksibilnost u delu njegovog proizvodnog programa, prodajne funkcije, marketing funkcije i likvidnosti preduzeća.

Održavanjem povećanog nivoa zaliha u preduzeću, stvaraju se uslovi za ekonomičniju nabavku i profitabilniju prodaju. Koliki će biti povećan nivo zaliha u preduzeću, zavisi od: a) troškova držanja zaliha, b) troškova pribavljanja zaliha, c) manipulativnih troškova sa zalihama, (d) vremena povrata kapitala vezanog u zalihama. Povećanje nivoa zaliha je opravdano sve dok nastale uštede premašuju ukupne troškove držanja dodatnih zaliha. Upravljanje zalihama predstavlja multifunkcionalni problem jer se odlukama finansijske, prodajne, proizvodne i nabavne funkcije može upravljati sa pojedinačnim i ukupnim zalihama preduzeća.


1. KLASIFIKACIJA ZALIHA


Zalihe su roba koja se nalazi u skladištima firme. Ta roba obično pripada samoj firmi i u najvećem broju slučajeva, posle nekretnina i proizvodnih mašina, predstavlja njenu najznačajniju imovinu. Postoje preduzeća u kojima su upravo zalihe najvredniji deo imovine.

Vrste zaliha

• sirovine i materijali koji se koriste za proizvodnju
• rezervni delovi
• energenti
• poluproizvodi
• gotovi proizvodi


ABC analiza

Ova analiza kategoriše proizvode prema važnosti. Važnost može biti po cash flow, vremenu, količini, troškovima ili profitabilnosti i sl. Često se naziva i Paretov zakon –“8020”, što znači 80% zahteva dolazi od 20% korisnika. Kriva se još naziva Lawrenceova kriva.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:10 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Zalihe Vesnica 0 3,375 10-05-2010 10:01 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: