Zakoni u prvom srpskom ustanku

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Zakoni u prvom srpskom ustanku
UVOD

Srpski ustanak protiv turske vlasti 1804. godine doveo je do stvaranja nezavisne Srbije, značajne istorijske etape koja je trajala do 1813. godine. U velikim ratnim naporima izvojevala se i branila nezavisnost Srbije, a time i onoga novog poretka koji se u njoj izgrađivao. Upravo tu, u samostalnoj izgradnji društvenog i političkog uređenja, počinju da se ocrtavaju nove društvene suprotnosti. One su dovele do borbi oko vlasti, a zatim i do pokušaja njenog ustavnog rešavanja.

Kada su janičari 1801. godine prevratom zbacili, a zatim ubili beogradskog vezira Mustafa-pašu i učvrstili svoju odmetničku vladavinu nad beogradskim pašalukom, ukinute ou sve samoupravne povlastice srpskog naroda i zaveden režim neograničenog nasilja. Porta nije priznavala dahijsku vladavinu, te su ustanici mogli računati da se bar u prvo vreme Porta neće protiv njih okrenuti. Perspektive borbi protiv dahijske vladavine pružala je činjenica da je Porta u poslednjoj deceniji XVIII veka morala dati srpskom narodu samoupravne povlastice i, ako ništa drugo, narod je mogao svojom borbom bar njih da povrati.

Oslanjajući se na ta najznačajnija iskustva, srpski narod je 1804. godine poveo samostalnu oružanu borbu protiv dahija da bi, zbacivši njihovu vlast, zbacio i tursku vlast uopšte. Ukoliko taj krajnji oslobodilački cilj ne bi postigao, bio je u mogućnosti da pred Portu istupi s odlučnijim zahtevima i vrati se pod njenu vlast samo pod određenim uslovima, - uz garanciju njegove unutrašnje samouprave. To su bile perspektive koje su pred sobom imali ustanici kad su 1804. godine krenuli u oružanu borbu.
Pitanje vlasti u ustanku praktično se postavljalo u dvostrukom vidu - kao pitanje odnosa prema turskoj vlasti, u kojoj će meri ona biti otklonjena ili sužena, i kao pitanje izgrađivanja ustaničke vlasti, odnosno daljeg proširenja samoupravne organizacije. Ove alternative su bile povezane za ishod ustanka, da li će se njime ostvariti samouprava ili nezavisnost. Međutim, postoje i drugi, takođe dvostruki aspekti pitanja vlasti. Naime, nije reč samo o tome, u kojoj će meri biti sužena turska vlast, da li će biti zbačena, već i o tome, kome će pripasti vlast u oslobođenoj Srbiji.

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Zakoni u prvom srpskom ustanku 4
1.1 Zakonik Mateje Nenadovića 4
1.2 Karađorđev zakonik 6
ZAKLJUČAK 12
LITERATURA 13


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:48 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pravni lekovi u upravnom postupku u prvom, drugom i trećem stepenu derrick 0 1,620 23-01-2013 11:03 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: